Doft och smak

Laxrilette lånad från Systrarna Eisenmans

| 2 kommentarer

Receptmakare: Systrarna Eisenmann, fast jag skar ner lite på mängden lax! Blev grymt mycket rilette! Har nu smakat min rilette och vad ska man säga! Satix så gott de blev, en riktigt höjdare. Va kul! Den här gör jag lätt igen. Gav även bort några burkar! Att bjuda på mat eller ge bort något är kul, trevligt!

Du behöver:

250 gram lax, som du ångkokar, jag gjorde de på ett fat ovanpå en skål som jag isin tur hade placerat i en stor kastrull med sjudande/kokande vatten i. Ångkoka din lax under lock i 5 – 8 minuter, tag bort från värmen & låt svalna. Flaka den sedan med en gaffel, eller rena fingrar!

200 gram rökt lax, hackad i små kuber
rivet skal från 1 citron
2 msk pressad citron
2 schallottenlökar, finhackade
2 äggulor, lätt uppvispade
1 msk olivolja
halv dl hackad gräslök
salt och vitpeppar
100 gram smör
1- 2 msk creme fraiche
vispas ihop, låt stå!

Så här gör du i korta drag!

Stek schallottenlöken, den ska bara svettas inte ta färg! Låt kallna! Tag din kokta lax och blanda den med rökta laxen, tillsätt citronskalet, citronsaften, olivoljan och den hackade gräslöken, tillsätt nu den avsvalnade löken och de lätt vispade äggulorna. Rör om. Sist låter du smör och creme fraiche vispet gå i. Rör runt ordentligt, du vill inte få smörklumpar i riletten!

Fyll på rena glasburkar. Släta till toppen! För nu ska vi göra något fiffigt! Tag 100 gram smör och smält det på låg värme. Låt svalna i 5 minuter. Sedan tar vi bara de fina gyllene smöroljan, de som ligger på botten kastar du, låt inget av bottensatsen följa med. Slå din smörolja överst och täck din rilette med de. På med lock och in i kylen. Smöroljan bildar ett lock. Håller ca 5 dagar i kylskåp, när du öppnat och tagit bort ”smörlocket” så bör du äta upp den inom 2 dagar. När du serverar den så låt den bli rumsvarm, lättare att bre, gott med baugette eller som ovan på smörstekt toast! Om ni som jag är en sucker på lax, testa den!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.