Doft och smak

Fläskfile i kaffekappa

| 5 kommentarer

Recept i fri tolkning av mig från Gary Rhodes tvshow – Rhodes Across the Caribbean. Där han besöker den Karibiska övärlden. Tyckte maträtten han lagade till lät mycket spännande med kött och kaffe. Nomu en krydd producent har en kafferub som de säljer, så kaffe & kött borde funka bra. Alla Nomus kryddor är ju typ goa! Men den här gången valde jag att göra min rub eller Garys rub från scratch!

5ive Spice kryddblandning

Fem kryddor passar bra till fett kött som t.ex fläsk och anka. Det används även till wokade grönsaker samt som en rubb som gnuggas på t.ex kyckling, anka, fläsk och skaldjur. För att enklare få en jämn smaksättning med fem kryddor så blanda ut lite av kryddan med olja och stryk sedan på ett jämnt lager över köttet.
Fem kryddor används i recept till den kantonesiska rostade ankan, liksom i köttgrytor. Det används också som marinad till vietnamesisk stekt kyckling. Fem kryddor har spridits utanför de kinesiska köken och har anammats av andra kök i hela Asien.

Jag valde göra LISA FÖRARE WINBLADHs version av 5 Spice

Du behöver:

2 tsk sichuanpeppar, tack Andre Öhman för pepparn!
1 msk fänkål
1 stjärnanis, grovt krossad
1 msk mald kanel
2 kryddnejlikor
1 msk torkade apelsinskal
Rosta sichuanpeppar fänkålsfrö och ev grovkrossad stjärnanis separat i torr panna på medelvärme. Rör om ofta och se till så att de inte bränns.
När de skiftat pyttelite i färg och börjat dofta slår du snabbt upp dem på ett litet fat.
Mortla samman alla grova kryddor fint. Oj vad gott den luktar!

 

Putsa och trimma din fläskfile. Gnid in den med 5ive Spice kryddblandning och timjan och gul lök. Låt marinera i flera timmar eller över natten i ditt kylskåp. Ta upp och skrapa av all lök och kryddor, så du får en ren fläskfile. Rulla din fläskfile i fin fin malet kaffe, Jamaican Blue Mountain körde Rhodes med men jag körde med ett billigare kaffe. Stek din fläskfile så den får lite yta/färg. ”baka” klart i ugnen och låt vila innan du skär upp den. Jag ugnsstekte min till 63 grader. Stek den inte mer, den blir så trist om du kör den längre…gråa söndersteka fläskfilebitar är inge kul! Dessutom får du ett torrt kött.
Servera gärna med följande tillbehör: vitt basmatiris, grönsakssalsa

Grönsaks salsa

1/4 gurka. hackad i små fina kuber
1 paprika gul
2 mogna tomater
1 msk socker
1/2 msk salt
2 msk raps olja
1 msk vitvinvinäger
1 msk hackad färsk basilika
svartpeppar

Tärna alla grönsaker fint! Strö över socker och salt och blanda väl.
Slå på oljan och vinägern. Smaka av med peppar och vänd ned basilikan.

Otroligt saftigt kött, men lite milda smaker, man ska nog låt köttet marinera en hel natt i kylen, jag körde typ 5 timmar. Så mitt kött smakade lite blekt, hade trott på en starkare smaksensation. Kommer jag göra det igen frågar ni kanske? Svaret blir ja de kommer jag göra. Men då med mer krydda samt längre marineringstid.

5 kommentarer

  1. Pingback: Fläskfile i kaffekappa | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.