Doft och smak

Potage crécy eller fransk morotssoppa

| 3 kommentarer

Jag älskar soppa! God och oftast billig mat som räcker till många. Den här soppan är en Fransk Soppa och den har en fin & vacker orange färg (min favorit färg) Smaken är mycket mild, krämig ja lite gräddig, och söt smak från morötterna. Fin till förrätt på en bjudning eller som komplement till en vegetarisk buffé eller lätt middag med smörgås till, så som jag åt den!

Du behöver:

½ kg ekologiskt odlade morötter, grovhackade
1 stor gul lök, grovhackad
Ev 1 vitlöksklyfta, grovhackad
2 msk smör
4-5 dl lantbuljong
1 litet glas vitt vin
½ dl okokt ris, gärna råris
Salt
Peppar
1 äggula
1 ½-2 dl kaffegrädde
Finhackad persilja , gräs- el vårlök till garnering.

Om du vill variera den tillsätt saften och det rivna skalet av en apelsin. Hade tyvärr inga apelsiner hemma. Tror att morötter och apelsin gifter sig fint! Nästa gång så pressar jag i apelsin.

Gör så här:

Fräs morötter och all lök i smöret och en liten nypa salt över medelgod värme i 5 minuter under omrörning. Tillsätt vin, och apelsin ”saft” inte BOB:s utan saften från en apelsinfrukt, buljongen och riset och låt koka upp. Sjud under lock tills riset och morötterna är möra, ca 25 minuter. Tillsätt ev apelsin-zest och mixa soppan till puré tills den är riktigt slät, dryga ut med mer buljong om den blir för trögflytande för att passeras. Passera genom en finmaskig sil, häll åter i kastrullen och koka upp. Vispa ner äggulan i grädden och rör ner i soppan medan du rör om med vispen. smaka försiktigt av med salt och svartpeppar. Låt soppan bubbla 1 eller 2 gånger och tag omedelbart från värmen! Får INTE koka upp på nytt.

 

Recept från Matklubben

3 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.