Doft och smak

Inkokta päron med kolasås och mynta

| 3 kommentarer

En tidskrävande efterätt som jag har gjort för ett bra tag sedan men glömt att blogga! Som sagt man får lägga ned lite tid på den, de är ganska många små moment som skall göras. Men belöningen! Oj oj oj oj! Den smakar mer! Päronen blir fantastiskt goda av att sjuda i äppel/päronmusten. En efterätt med klass! Jag blev sjukt nöjd med den iallafall! Testa och gör den, ni kommer impa på era gäster!

4 portioner

6 päron
2 dl vatten
1 1/2 dl socker
75 cl äppel eller päronmust, jag använde Kullamust

Brownie

175 g smör
350 g socker
50 g kakao
35 g mörk sirap
175 g ägg
175 g mjöl
6 g salt
15 g vaniljsocker

Kolasås

1 burk kondenserad mjölk
grädde

Myntacréme

Philadelphia, naturell
2 msk florsocker
1 msk färsk mynta, finstrimlad

Skala och kärna ur päronen underifrån. Koka upp vatten, socker och must till en lag. Sjud päronen i lagen tills de blivit mjuka. Låt päronen svalna i lagen.

Brownie:

Blanda allt med vinge i assistent eller för hand. Stryk ut på bakplåtspapper i långpanna.
Baka i 175 grader i ca 15 – 20 minuter.

Kolasås:

Koka hela burken i en gryta fylld med vatten i 3 timmar. Fyll på med mer vatten allteftersom, får ej koka torrt…burken ska helst va täckt med vatten hela tiden. Kallspola burken och låt bli helt kall. Öppna burken och rör ut innehållet med grädde till önskad konsistens. Den håller ca en vecka i kylskåpet. Jag fuskade och körde med kolasås på tub!

Servering:

Skär av kanterna på brownien och låt dessa torka i rummet eller snabbtorka i ugnen på 120 grader. Mixa kanterna till pulver. Skär brownien i passande bitar. Ställ 1 1/2 päron på varje tallrik jag snålade och använde bara ett per assiett och servera med kolasås och myntacreme. Avsluta med att strö över browniesmulorna.

Receptet från Mat & Vänner nummer 2 2011

3 kommentarer

  1. Pingback: Inkokta päron med kolasås och mynta

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.