Doft och smak

Renytterfile med potatis quesadilla & andra tillbehör

| 6 kommentarer

Renkött! Oj så dyrt men ack så gott! För många många år sedan handlade jag alltid av en hygglig farbror som stog på Renmarkstorget (Umeå), i slutet av varje månad. Han sålda tunnbröd och rökta rendetaljer. Blev stammis hos han och man handlade väl för någon hundralapp eller två varje gång av han och kom hem och såg i kassen att de låg bitar för långt mer än vad jag hade betalt för. Han sysslade med kundvård innan ens de namnet va påtänkt! Köpte via han renfile och lagade till något magiskt på de…men nu har jag dragit mig imånga år mest för att de är så dyrt!  Men så slog jag till på en fin bit som visade sig va två mycket fina renytterfile bitar från Svantes. Den här meny:n är de ganska mycket jobb med, det är ganska många olika moment som skall fixas! Men om man är smart fixar man rödvinsreduktionen och de inlagda trattisarna iförväg, de går fin fint. Men så här ruschade jag på idag! Här kommer mitt körschema. Hoppas de blev rätt nu!

 

Att göra först:

Rödvins reduktionen/sirapen
De inlagda kantarellerna
Stek köttet och låt vila!!!
Stek din potatis quesadilla.
Lägg upp & servera!

Inlagda Trattkantareller

½ liter små Trattkantareller
1 dl Vatten
½ dl Ättikssprit 12%
½ dl Honung
1 liten gul Lök
1 Lagerblad
10 Enbär
5 hela Kryddnejlikor
5 Vitpepparkorn
1 Kanelstång
1 krm Havssalt
Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter. Häll i den rensade svampen och koka på svag värme i 10 minuter. Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt. Håller länge på burk i kyl!

Balsamico rödvins sirap/reduktion

Koka din balsamico rödvins sirap/reduktion, går att förbereda helt och frysa in om du så vill! De gjorde jag! Började med att koka en god rödvinsås. Tog av de röd vin jag hade hemma och öppnat.

Här höftade jag rejält:

några dl röd vin, ja en rejäl skvätt vart de!
lite socker
salt
svartpeppar
lite timjan
balsamvinäger, puttade i ganska mycket!

Låt allt småkoka, sjuda en bra stund. Passa och rör hela tiden. När den börjar gå ihop sig, recucerat ned sig rejält. Då tippade jag i balsamvinägern och blankade av med en smörklick. Låt puttra under bevakning tills den tar ihop ännu mer och liknar en sirap. Håll varmt eller bara ställ åt sidan.
Ta fram köttet i tid, trimma de fint. Ta bort hinnor och slams. Salta & peppra. Hetta upp en panna med smör och rapsolja, stek i ca 4 minuter, så att filen får fin färg runt om. De går fort! Låt vila sedan i tio minuter i folie.

Mandelpotatis  quesadilla

Koka mandelpotatisen, så att den går att stampa eller pressa, rör i nedanstående:

smör
1 ägg
lite grädde lite mjölk
riven ost
Bred mandelpotatisen på mjuktunnbröd som du har skurit ut 2 lika stora delar, jag använde mig av en liten skål. Bred på din mandelpotatisröra och lägg på de andra mjuktunnbrödet som ett lock. Tryck till och torka av kanterna. Så den ser snygg ut! Stek, tills gyllene på båda sidor. Servera så snart du kan!

Skär upp och arrangera snyggt med sirap och mandelpotatis quesadilla och inlagda trattisar och liten timjankvist!

 

 

 

6 kommentarer

  1. Pingback: Renytterfile med potatis quesadilla & andra tillbehör

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.