Doft och smak

På besök hos Skärgårdsmat

| Inga kommentarer

Min första ”intervju” för min blogg blev med nystartade Holmsunds företaget  – Skärgårdsmat.

Traskade idag iväg till nystartade Skärgårdsmat som funnits en månad och kikade på deras lokaler & surrade med dem och fick smaka på en hel del rökt gotta! Vad sägs om chipotle glazerad fläskfile, rökt röding, mango glazerat kycklingbröst, rökt biff, hjortytterfile och favoriten rökt fläskkarré. Allt va väldigt saftigt och fint! Skärgårdsmat drivs av kocken John David Sandberg, som tidigare jobbat på stjärnkrogar i London, Norge och kockat på de flesta krogar i Umeå tex TC, Skytten och senast på resturangen 5 knop. Som medhjälpare har han kocken Marcelo Dahlgren.

John David Sandberg och Marcelo Dahlgren

Vi pratar en del om rökteknik och att de mildröker sina produkter för att undvika de cancerogena ämnen som blir när man hårdröker. John David lattjar hellre med smaker utöver säger han och de märker man på de smart glazerade produkterna. Han väljer att satsa på nya rökprodukter, han väljer hälsa därav lättrökningen än att sönderröka produkter. Något som jag själv är van vid! Tror de är smart…min mage flyger om jag äter allt för mycket av de som är hårt rökt. Tror jag kommer klara av de här produkterna bättre! Produkter som de röker just nu är, fläskfile, röding, biff, hjort och kyckling. Men framöver kommer Skärgårdsmat köra catering, egna fonder, såser ja hela middagar/catering. Göra egen korv! De kommer bli spännande…ska verkligen hålla kolla på de här killarna.

De tillhandahåller även legorökning. Vill kunden ha de mer hårdrökt, så fixar de även det! Men de använder ingen nitrit. Big No No No för John David. De kommer inte över tröskeln i hans kök! (Nitrit tillsätter man annars för färg och hållbarhet) Sen berättar John David att många rökerier idag fuskar med att spruta sitt kött med liquid smoke. Bara för att de är enkelt och snabbt får röksmak. Inget Skärgårdsmat sysslar med! John David säger rök hellre produkten längre…samt låt produkten ligga längre i saltbad innan rökning istället för att fuska!

Sen berättar han att i höst så kommer de komma en rök-kurs! Oj vad jag är på! Jag anmäler mig på stubberten till den studiecirkeln! Sen kommer han även ha kurser för kockar från utlandet i någon form av Eu projekt, där de kommer laga Svensk husmanskost, lära sig grava, röka och lägga in. Fina gamla Svenska tekniker.
Sen siktar de på att ha 6 – 7  färdiga måltider i butik, såser och tillbehör som man kan plocka ihop, smarta sunda tvdinners. Allt är ju nu instegsfasen, men de jobbas nu mot Konsum i Holmsund och målet är ju att folk ska få upp ögonen för Skärgårdsmat. Sen har de involverat ett säljbolag. Så deras produkter kommer säljas både här och där! Kul med matföretagsamhet i Holmsund! De rör på sig i lilla Holmsund! Kul!

Om ni vill komma i kontakt med dem, så når ni dem på Telefon: 070 – 615 55 17 Adress: Stenhuggaregatan 4 (Amu center, Lernias lokaler), Holmsund.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.