Doft och smak

Inkokt lax med skarpsås

| 2 kommentarer

Receptet kommer från ett gammalt urklipp som jag fann för bra länge sedan. Receptet kommer från Sveriges mat ikon Tore Wretman. Den Svenska kocken som lyfte fram många fina klassiker. De är han som står bakom receptet. Att göra inkokt lax måste ju va bland de smidigaste man kan välja att bjuda på. Snabbt att göra iordning och läckert att servera, bjuda på. Jag tycker de här är en pang rätt som verkligen förtjänas att höjas till skyarna!

 

Det här behöver du:

1 laxfile av mittbiten
1 ½ liter vatten
½ dl vitvinäger
1 tsk salt
5 vitpepparkorn
1 medelstor morot, skuren i slantar
1 skalad liten gul lök
2 hela kryddnejlikor
2 krm torkad timjan
1 lagerblad
½ knippe persilja

Till skarpsåsen

en kanon höjdarsås!

1 ägg
1 äggula
1 ½ msk söt senap
1 msk socker
1 krm vitpeppar
1 msk vinäger
1 ½ dl finskuren dill
3 dl vispad grädde, vispa den ganska hård eftersom du her i vinägerblandningen.

Skär bort buksidan på laxen, så endast den tjocka biten blir kvar. Skär i ca 3 cm tjocka bitar. Lägg ner i i den kokande buljongen . När det kokar upp igen, dra kastrullen ifrån plattan och låt laxen svalna i sitt spad.

 

Gör under tiden skarpsåsen. Hårdkoka ägget och kyl det i rinnande kallt vatten. Skala och ta tillvara på äggulan, passera den genom en sil, blanda den med den råa äggulan. Tillsätt salt, peppar, senap och vitvinsvinägern. Skär dillen fint. Vispa grädden och vänd ned blandningen, tillsätt dillen under försiktigt omrörning. Servera med nykokt potatis. Jag törs lova att dem du bjuder detta på kommer att älska det, speciellt såsen!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.