Doft och smak

Magret de Canard á l’orange

| 1 kommentar

 
Det blir alltså ankbröst i apelsinsås som blir del 2 i min temameny/avsmakningsmeny Orange. Inte så ofta jag köper och lagar till ankbröst. Otroligt gott och inte alls svårt att laga till heller. Nästa gång de blir anka då ska jag röka bröstet först. De kan nog bli trevligt. Här kommer part 2 i tema-menyn Orange.

Börja med att göra din sås. Eller gör som du vill, jag började iaf med såsen så va den ur världen!

Till min apelsinsås

Använd en potatisskalare och skala loss apelsinskalet. Bara skalet! Koka sedan skalet i vatten i några minuter, slå av vattnet. Spar ditt apelsinskal, jag skar mitt i tunna remsor och la ned de i såsen när den va klar/när jag iordningställde min tallrik. Man kokar tydligen skalet för att ta bort lite smak och för att de inte ska bli beskt. Å väljer du att lägga skalet i såsen bör du ej koka upp den.

1/2 dl strösocker
4 dl vatten
1 kyckling buljongtärning
juice från en stor apelsin, pressad saft
Maizena majsstärkelse
en knivsudd med Sambal Oelek
lite soja, några droppar

Häll sockret i en tjockbottnad kastrull med några droppar vatten. Hetta upp sockret, tillsätt rödvinsvinägern och därefter buljongen. Vispa till sockret löst sig. Slå i din färska pressade apelsin juice. Smaksätt med salt och peppar och lite Sambal Oelek. Droppa även i några droppar soja. Red såsen med Maizenan utrörd i lite vatten.

Ankbröstet

Skär rutmönster i ditt ankbröst, men bara i fettet! Salta köttsidan och stek sedan ankbröstet med fettsidan ned i torr medelhet stekpanna, ankbröstet kommer släppa mycket fett…de ska va så! Vänd och stek någon minut på andra sidan. Tag av plattan och kör sedan vidare i 125 graders ugn tillsdess ankan är upp i 60 -70 grader. Jag själv slet ut ankbröstet vid en temp på 67 grader. Vira in ditt kött i aluminiumfolie eller bakplåtspapper. Låt vila i minst tjugo minuter innan du skär i det. Just innan servering så fräser du på ankbröstet med fettkappan ned i stekpannan. Så att fettkappan blir krispig.

Att servera till ankbröstet apelsinsås, hasselbackspotatis, något grönt. De gröna fick bli sojabönor.

En kommentar

  1. Pingback: Magret de Canard á l’orange

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.