Doft och smak

Resturangbesök – Victoria – UMEÅ

| Inga kommentarer

 

Vilken kväll!

Blev bjuden av en mycket god vän på en av Umeås bästa resturanger. Viktoria! Som förut hette Victor och drevs av kocken Fredric Andersson (även känd som kock på SVT Go Kväll) som nu driver Sävargården. Inte ätit i blå huset sedan det hette KA Svenssons och de är nu ca 13 år sedan! Vilken lyx upplevelse för en som inte är van att äta ute på så här exclusiva resturanger.

Så här beskriver de själva sitt concept.

”Vi älskar att laga god mat med unika råvaror från fjällen, skogen, havet och från våra vänner på gårdarna i Västerbotten. Viktorias smakupplevelse är en sexrättersmeny med säsongens bästa råvaror tillagade på vårt personliga sätt. Vi tycker om traditioner och använder gärna tillagningstekniker som är knutna till vårt Västerbottniska matarv”

Vi tog en meny som bestod av följande godsaker.

Förrätt:

Delikatessplanka med kvällens smått och gott, för dig som vill ha allt!

Varmrätt:

Markus Glaserade Lammlägg, tomater, mandelpotatis, färska Bönor

Dessert:

Fläder & aroniabär, choklad, vinbärsblad

Okej de här blir svårt, att beskriva smaker och de vi åt. Först fick vi välja på lite hembakt bröd, tre olika sorter, både tunnbröd och limpa och baugetteliknande bröd. Alltid gott med nybakt bröd! Eller hur!? Smör och flingsalt om man vill salta sitt smör, hängde oxå med på bordet.

Sen kom förätten in och den bestod av 4 smårätter, rökt lax med små fint tärnade äppelkuber, purjolök och jag tror de var laxrom, allt serverat i en liten glasburk, i litet dricksglas serverades en varm trevlig slät soppa och jag tror de va palsternacks soppa, en liten bit terrine gjord på lamm+något mer kött, ovan på små kuber av rödbeta och sista burken på delikatessplattan va en sorts skagenröra med räkor. Allt väldigt trevligt presenterat & mycket gott. Men godast va onekligen soppan! Den va vass säger jag! Min förätts favvo!

Sen kom varmätten in, å de va Marcus lammlägg, de låg fint på en träskärbräda, ja ni vet en som man kan göra plankstek på…rustik look till rustik mat! Mört och fint lamm och i tallriken låg ett  lent mos gjort på mandelpotatis, ett sånt mos man själv vill kunna göra…bästa mos jag smakat! Runt om moset va den en sås, kokta färska bönor bla vaxböna och små ugnsbakta körsbärstomater. Nu börja jag bli löjlig, men de va goda som godis! De ska jag försöka efterapa hemma i mitt kök!

Efterätten, måste va något de börjat med sedan de haft besök av dessertkungen Daniel Roos de är iaf vad jag tror! Vad sägs om en fläderbloms”pannacotta”, serverad med små underbara chokladkulor och jag vet inte hur jag ska beskriva resten…som jord fast i chokladform då! Ovanpå ”pannacottan” ett ägg av aroniabärsorbet, toppat med små vinbärsblad. En ljuvlig dessert, lagomt mycket! Senare är de jag som ska kika i Daniel Roos bok – Desserter med stil och se om sorbeten finns med! Skämta inte att jag ska försöka mig på att göra den. Summa summarum: mycket bra mat! Mycket bra service, toppen kypare!

Å super tack till min goda vän Jonas Alex som stod för en jättetrevlig kväll! Tack!

Bild lånad från Viktorias hemsida.

Bokning och information

090-71 11 15

bokning@viktoriaumea.se

www.facebook.com/restaurangviktoria

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.