Doft och smak

Cajun gryta

| 2 kommentarer

De här är en risrätt med smaker från deep down in the south. Tänk er Louisiana. Ja jag har liksom fastnat för cajun/creole cookin!  Hade jag lagt till kyckling hade vi kommit nära en Jambalaya. Kryddor som återkommer ofta i cajun/creole cooking är oregano, timjan, cayennepeppar, lagerblad och chili i någon form. Nu till receptet!

 

Cajun kryddmix

1,5 tsk torkad oregano
1,5 tsk torkad timjan
2 tsk paprika
1 tsk cayennepeppar
1 tsk lökpulver
1 tsk salt
2 torkade chilifrukter, jag använde mina torkade fishpeppers

Rör ihop kryddmixen

Till resten av maträtten:

350 gram basmatiris
3 stora tomater, tärnade
2 röda paprikor, hackade
1 stor rödlök, fin hackad
1 klyfta vitlök, tärnad den fint
2,5 dl vitt vin ev lite mer
6 dl buljong
4 vårlökar, skivade
Räkor, ganska mycket…jag skalade alldeles för få!
1 näve med persilja, körde på slätbladig från baksidan
receptet sa skalade jätteräkor men jag körde på vanliga räkor
pressad juice från en färsk citron
olivolja
och lite extra olivolja att drizzla med när du lägger upp.
Jag stekte även upp lite cajunkryddad korv från ICA som fick gå med i grytan på slutet…uteslut om ni inte diggar korv!

Så här gör du:

Fräs löken och vitlöken tills de blir lite glansig, ca 7 minuter, på låg temperatur.Strö i den kryddmix, alltihopa och rör runt, låt fräsa en stund. Sen lägger du i tomaterna och paprikan och låter de steka. Nu är de dags att tippa i riset och citronjuicen, buljongen och det vita vinet. Öka på värmen och rör om. När vätskan börjat koka, lägg på locket och sänk värmen och koka i ca 15 minuter. När riset nästan är kokt tillsätt dina räkor. Men de ska verkligen gå i på slutet annars blir de sega och sega räkor är inge skoj! Dra från värmen och rör i vårlöken och den hackade persiljan. Rör runt så de verkligen blandas. Lägg i den slantade stekta korven, lägg upp och servera gärna med pain riche och smör och bärs eller läsk. Gott på är även någon hotsauce för att göra de så autentiskt som möjligt körde jag på med Panola Cajun Hot Sauce och Hot Sauce Louisiana! Man kan inte komma mycket närmare the swamps än så här!

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.