Doft och smak

JF-Janssons frestelse

| 1 kommentar

Aaaa älskar lukten av ansjovis, speciellt när den blir varm tillsammans med grädde och potatis och smörstekt lök. Måste vara en av de vanligaste maträtterna på julborden runt om i Sverige!? En riktigt klassiker! Fattar mig inte på de som gör ansjovis på ansjoviskryddad sill och påstår att de blir lika bra!?! De är ju fusk och de smakar därefter.
Nej en Janssons Frestelse ska man inte snåla eller slarva med. Använd äkta grädde, smör inte margarin och riktiga ansjovisar ska de va! Annars är de ju ingen vits med att göra en JF tycker jag. Säger ba en sak! En JF utan ansjovis, då får de va!

Alla gör väl sina Janssons frestelser lite olika, en del kör potatisen i assistent men de tycker jag blir lite för tunnt, med risk för att få en mosig JF, jag vill hellre ha min potatis skuren för hand i stavar, ganska grovt yxade. Löken fräser jag i smör, tills den blir mjuk, varvar sedan i smord form, potatis, ansjovis, lök, lager för lager…slå sedan på äkta grädde och ansjovisspad avslutar med att strö över ströbröd och klicka på smör och gräddar sedan skapelsen sedan i 150 graders ugnstemp länge uppemot en timma eller mer. Men idag fick jag ett tips av en Facebook kompis – Kari Receptomaten som driver matbloggen Spisat.se att följa ett recept med lite annorlunda tillagning av potatisen, ja den som ska ned i din JF.

”Skala din potatis, skär den i lagomt stora stickor, ugnsbaka sedan din potatis i 25 minuter. Låt potatisen gå 20-25 minuter i ugnen innan du blandar i ansjovis, ansjovisspad och grädde. Det kommer hända magiska grejer med stärkelsen i den varma potatisen som möter grädden”

Det tipset kommer i sin tur från Den Tekniska Kocken, kocken Rikard Nilsson! En annan Facebook vän till mig, de ni! Nu står min JF i ugnen och myser och puttrar, väntar på lukten som kommer snart. En ljuvlig lukt & sedan smaken! Sältan från ansjovisen blandat med grädden arrgh de här är matporr!

Du behöver för en Janssons:

10 st riktigt stora potatisar
2 st lökar
2 burkar ansjovisfiléer, gärna Grebbestads Släng inte spadet! De ska i din JF!
5 dl Vispgrädde
smör, ska räcka till stekningen av löken, smörjning av formen å till toppen
ströbröd
Nymalen vitpeppar

Ugnstemp 150 grader – 175 grader, grädda din JF i mitten av ugnen tills den är gyllene. Det kan ta allt mellan 1 timme upp till en och halv timma som de tog idag. Körde på låg värmen 150 grader. Höjde sista 20 minuterna för att få lite extra yta, krisp! Servera på julbord, eller njuts som den är och gillar ni pilsner kör på de till. Själv är jag ingen pilsner vän så jag kör med en iskall julmust.

Kommer fortsättningsvis tillreda mina Janssons såhär, att iförväg baka av potatisen innan du lägger till lök, grädde och ansjovisen!  De blev kanon! Testa och se ni med!

En kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.