Doft och smak

Vildsvins slarvsylta

| 4 kommentarer

Fick härmomdagen en framlägg som kom från ett litet vildsvin. Har några kompisar som jagar! Tack Daniel Eriksson! Vad gör jag på de tänkte jag? De åkte in i kylen och sen satt jag mig ned vid köksbordet och bläddrade lite i senaste numret på tidningen Gourmet! Va slarvsylta på vildsvin! Vilken grej! Så jag skar loss köttet från benet och skar det i mindre bitar, saltade de lite och ”rostade” lite fänkål, som sedan åkte ned bland köttbitarna. Allt fick sitta i en skål över natten i kylskåpet. Jag gick helt efter receptet (förutom att jag delade receptet hälften) i tidningen å så här nu på efterhand skulle jag ha manglat i vitlök och lite timjan. Här kommer orginal receptet från tidningen Gourmet, nummer 11 2012 Kock: KC Wallberg

Slarvsylta:

800 gram skrap av vildsvinskött
2 1/2 tsk salt (16 g)
1 1/2 msk fänkålsfrön

Dag 1

Skrapa köttet från benet, ta tillvara på allt! Ta även med fett men skär bort senor. Väg köttskrapet och mät upp 2% salt av köttets vikt. Det vill säga till 1 kg kött behöver du 20 gram salt.  Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. Blanda köttskrap och fänkålsfrön och salt i en bunke och arbeta in det i köttet. Lägg köttet i påse och låt vila över natten i kylen. De är viktigt att saltet för verka in i köttet. Saltet startar en mörning och konserveringsprocess och gör att köttet kommer ”limmas” ihop i nästa steg!

Dag 2

Värm upp ugnen till 90 grader! Pressa ned köttet i en terrinform, använd ytterligare en form att pressa ihop köttet maximalt. Tillaga i ugnen till en innertemperatur på 70 grader. Stick in spetsen i den tjockaste delen. Ta ut från värmen och låt svalna och kyl sedan ner formen fortast möjligt och förvara den sedan kallt.

Tips! Har ni inga terrinformar så kan ni använda er av aluminiumfolie, forma köttet som en korv och pressa/tvinga ihop till en korv. Tillaga på samma sätt som om du skulle ha använt terrinformen.Jag va dock dummare! Jag körde på halva köttmängden och tänkte jag använder ba limpformar i metall, så jag klädde den ena formen inuti med lite bakplåtspapper la ner mitt kött, dock bara på en halvan och formade till en tegelsten av kött och pressade och tryckte och hade mig. Funkade kanonbra, men jag skulle ha byggt min sylta på höjden, min sylta blev istället bred å tyvärr lite torr måste erkännas. Smaken va lite tam tycker jag  men utseendet! Buhu buhu! Samt att KC:s hade så mycket finare färg än min slarvsylta! Well ingen ska iaf komma å säga att jag inte vågade!

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.