Doft och smak

Ugnsbakad torsk med beurre blanc och vit sparris & baconströssel

| Inga kommentarer

Inte blivit så mycket matlagning nu härmhemma nu när jag är sjuk i astman och förkylning. Har ingen ork till något alls egentligen.  Men häromkvällen försökte jag iallafall trolla lite. De blev sådär. Såsen blev stjärnan på tallriken! Tog fram och tinade en ryggbit av torsk, rotade runt i frysen och fann vit sparris och skalade en del potatis så jag fick mig ett potatismos. Slog på stort och gjorde en sjukt god sås till. En sås som säkert alla redan gjort! En beurre blanc. En smörsås som passade grymt bra till fisken som jag käka.

Stek bacon först av allt, knaprigt och tärna sedan upp de väldigt fint i små kuber, du ska strössla de över din fiskrätt alldeles innan du serverar!Värm upp ugnen till 200° och salta din tinade torskbit runt om rätt rejält. Låt vila framme så en kvart. Sätt den inte på saltbädd, tenderar att bli för salt då tycker jag. Skala potatis och dela den, koka den mjuk, mosa den sedan med smör och varm gräddmjölk, kör med elvisp så du får en slät pure. Håll varm! Ta dina vita sparrisar och smörkoka dem, dra i persilja och vrid några rejäla tag över med pepparkvarnen.

Skala räkor och lägg in dem i kylen, de ska på tallriken sist som smak och fint för ögat! Vars är vi!? Hade feber när jag lagade maten och de visade sig inte minst när jag skulle fotografera den. Utan batterier i kameran, har hänt förut och ska inte få hända. Men klarade mig nöd å näppe. In med fisken nu på 200° i ca 15-20 minuter medans gör du såsen.

Beurre blanc

2 schalottenlökar som du finhackar
1 msk ev lite mer vitvinsvinäger
1 dl vitt vin
salt
vitpepparkorn
persiljekvistar

Koka ihop alltsammans och låt koka ned rejält så att du får kanske 2 – 3 msk i botten kvar av din kastrull, sila av kryddorna, vätska häller du ned i ny kastrull och ”reder” sedan upp den med äkta smör, dutt i mer smör och vispa, vispa, vispa. Man kan tillsätta lite grädde just innan smöret så spricker inte såsen lika lätt. Mata såsen tilldess att du är nöjd med den. Smaksätt med salt och lite pressad citron.

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.