Doft och smak

Luffartstek och hotta hasselbackare och whiskysås

| Inga kommentarer

Ikväll blev de luffarstek, en köttbit från ICA. Deras satsning med kött från USA, Topblade, lite udda styckdetaljer med knepiga namn. Men alla bitar jag köpt har varit bra, rent av mycket bra. Så även denna bit. Luffarstek är toppbogen och den sitter längs skulderbladet på motsatt sida av bogsteken och är en rätt tunn och avlång bit kött. De enda jag gjorde med köttet va att gnugga in de med Adams Rib Rubb, salt och peppar. Lät vila i kyl tills de va dags att steka den.

Gjorde hotta Hasselbackare till, tillvägagångs sätt precis som vi vanliga Hasselbackare, men med en liten chilitwist. Pensla dem som vanligt med smält smör men med smör smaksatt av Stefan Permantos chilisås! Yeah denna va de rejält krut i. Lika dum som alltid. Smakade för några timmar sedan en droppe eller 2 rakt av. Stark! Å smaka rent av, då är den ju såklart för stark för mig. Att jag aldrig lär mig! Ska bli intressant att laborera in den i något recept! Såsen heter Permanto Hot Sauce – Habanero Chili Rostad vitlök med en styrka HOT . Det här är hans starkaste sås! Än så länge!

Så här skriver Stefan på sin sida om sina chilesåser: ”Permanto Hot Sauce är något så unikt som ett äkta svenskt mathantverk som tillverkas i så kallade ”microbatches”. Ambitionen är att i så hög grad som möjligt använda sig av närproducerade och ekologiskt hållbara ingredienser. Vi använder oss självklart också endast av naturliga ingredienser vilket innebär att vi inte använder oss av artificiella tillsatser för konservering”

Jag har ingen aning vars på Scoville skalan såsen ligger och jag bryr mig inte. Är mer intresserad att den ska va god än bara tokigt stark! Jag gillar ordet microbatches!

 

Så här ser flaskan ut!

 

Whiskysåsen

Stek ihop lite lök, morötter, kålrot, så de mjuknar. Tryck i en klutt med tomatpure. Slå på buljong och låt koka ned. Sila av rotfrukterna. Späd med grädde å koka ner på nytt, koka ihop och tippa sedan i en god whisky, efter smak. Jag drog i en tre:a de få räcka. Redde sedan såsen med lite såsmjöl. Salt och peppar efter smak.
Stekte köttet 2 minuter / sida och lät de sedan vila innan jag skar upp av de. Serverades med liten sallad, och hotta Hasselbackare och en sjukt nice whiskysås.

Körschemat

Marinera kött
Gör din sås klar, bara att värma på sen!
Skala och snitta din potatis, baka på 150 ° i mitten av ugnen i ca 1 timme eller mer, efter halva tiden, pensla på med mer smält smör och ströa över lite ströbröd. Salt och peppar.
Stek kött, låt vila och skär sedan upp
Lägg upp snyggt och ät!

Köttet kunde fått steka lite till på varje sida. Tokigt rött, men de rann ingen blod ur det iallafall. Jag fixar att käka de väldigt rött, men vissa skulle nog ha problem med de. Så stek låt säga 3 minuter på varje sida, då borde de bli perfekt! Hasselbackarna va goa, kunde fått lite mer av Stefans chilisås faktiskt! Så jag gjorde dumhet nummer 2  ikväll. Jag drizzlade över kanske en halv tsk och de skulle jag inte gjort för då blev de för starkt tycker jag! Men jag kan inte riktigt hålla mig borta från de här starka grejorna. Hamburgare med Stefans chilisås i, de kanske kan va något? Först ut blir ett kryddsmör till nästa köttlass som jag ska sätta i mig. Å som svar nej, jag åt inte hela köttbiten!

 

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.