Doft och smak

Inplastade morötter

| Inga kommentarer

Vad är de här nu då! Inplastade morötter jo mitt första försök till sous-vide kokning utan cirkulator. Jag har ju berättat att jag fick en vacum foodsealer av mor och far i julklapp. Redan vacumförpackat bacon och andra köttbitar. Baconet marinerade jag och vaccade om och om de kan ni läsa här. Sen har jag vaccat kött och lagt i frysen. För er som inte vet vad sous-vide är så följer här en lite förklaring. Sous-vide kommer från Franskan och betyder ”i vacum”  Man tillagar maten i lufttät plastpåse (vaccad) för att bevara råvarans naturliga arom, saftighet och vikt. Tillagas sedan i tempererat vattenbad runt 60 grader. Sous-vide metoden togs fram av Georges Pralus under 1970-talet för restaurangen Troisgros i Roanne, Frankrike.

Nu skalade jag lite morötter, skar grova balkar av dem. La dem sedan i en påse med timjan, smör och saltade lite och strödde över lite Tasmansk djävulspeppar. Vaccade påsen och såg när luften försvann ur påsen och när smöret omfamnade morotsbalkarna. De här måste bli bra! Sett morötterna här först!


På med en gryta innehållandes 3 liter vatten, har du en större ta den! Lät vattnet koka upp och vred sedan ned värmen så de bara sjöd. La sedan ned min påse och lät den sjuda 17 minuter. Lyfte sedan upp påsen ur vattenbadet och lät den ligga lite innan jag skar upp påsen…oh la la la lite flingsalt på å sen käka jag upp dem alldeles för snabbt!

Men imorgon är de jag som gör mer! Jamen tänk själv! Smörkokta morötter!

Hur gott låter det inte!?! Rödbetor & smör och in i en vacumpåse och ned i vatten bad. Oj oj här ska laboreras! Måste börja enkelt!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.