Doft och smak

Gateau de Crepes Florentines

| Inga kommentarer

Kikat igenom lite äldre kokböcker och fastnade just för denna maträtt. En maträtt som kräver lite planering och organisering och gärna flera kastruller och tid. Fördelen att man kan göra iordning det mesta iförväg. Receptet kommer ifrån Cranks Gröna Kokbok av Nadine Abensur. I detta recept menar de nog crepes, för jag fick lov att göra en till likadan pannkakssmet som nedan, så är ni smarta dubblerar ni receptet nedan om ni inte sitter på en mindre crepespanna! Jag la till pofibrer i smeten, de kan ni skippa om ni vill.

Pannkaka med flera lager

Ingredienser till pannkakorna:

2 ½ dl vetemjöl
2 ägg
2 ½ dl mjölk
1 ¼ dl vatten
2 msk olivolja
1 krm salt
½ dl pofibrer

Vispa samman alla ingredienser. Utom 1 msk olivolja. Smörja en crepepanna eller annan låg gjutjärnspanna. Hetta upp stekpannan och pytsa i smet och vicka på pannan så att smeten sprider sig över hela pannan, grädda tills undersidan har fin färg, vänd och stek vidare. Stek sedan 7 stycken pannkor. Olja pannan efter varje grädda crepe/pannkaka.

Smaskig fyllning

Ingredienser för fyllningarna:

Auberginefyllningen:

1 stor aubergine, skuren i ½ tjocka skivor
2 msk olivolja
några droppar tabasco
några droppar balsamvinäger
2 vitlöksklyftor, pressade
salt

Pensla aubergineskivorna med olivolja och krydda med salt och tabasco och vinägern. Sätt in dem och ”rosta” eller grilla dem 4 minuter, ta ut plåten och vänd på aubergineskivorna. Pensla och krydda och rost 4 – 5 minuter till. Tag ut och dutta på den pureeade vitlöken på varje skiva, ställ åt sidan.

Lager på lager

Ärt och fänkålsfyllning:

125 gram frysta gröna ärtor
40 gram smör
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk buljongpulver, upplöst i 5 msk varmt vatten
3 ½ dl vetemjöl
½ dl mjölk
½ dl grädde
salt och nymalen svartpeppar

Koka ärtorna i saltat vatten i ca 3 – 4 minuter, Spola dem sedan i kall vatten. Smält smöret i en panna och stek vitlöken och fänkålen. Häll i buljong och lägg på ett lock och koka till fänkålen blivit mjuk. Tillsätt ärtorna och pudra över mjölet och rör om tills de börjar tjockna. Spill i mjölken och rör sedan även in grädden, låt puttra vidare några minuter. Sjud och krydda sedan och ställs sedan kastrullen åt sidan.

En härlig slice

Tomat och olivfyllningen:

2 – 3 msk olivolja
1 stor gul lök, hackad
400 gram tomater, hela på burk
2 vitlöksklyftor, pressade
några basilikablad
100 gram svarta urkärnade oliver

Hetta upp olivoljan, och stek löken. Tillsätt tomat, vitlök, och några basilikablad.
Låt koka ihop i 15 minuter. Rör om då och då. Ta sedan upp basilikabladen. Lägg i de svarta oliverna. Tag av värmen.

Festrätt

Montering:

Värm upp ugnen till 175 grader. Olja en form som dina crepes/pannkakor passar i. Varva sedan pannkakorna, med de olika fyllningarna varvat, åtminståne 5 lager! Täck med folie, jag använde bakplåtspapper och de funkade bara bra de med. Värmde min gateau i ca 15 minuter, kolla till den då och då så den inte bränns vid. Ta ut ur ugnen och låt vila 5 minuter innan du stjälper upp den på ett serveringsfat. Strö över parmesanost och någon hackad ört. Jag strödde Pecorino över och de funkade minst lika bra. Bra om ”tårtan” får sätta sig/stelna en stund innan servering. Lika god ljummen som kall! Otroligt god maträtt, testa och gör den! Ni kommer gilla den kan jag lova! En riktigt festrätt!

Som vickning eller bufferätt!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.