Doft och smak

Ribbestek med bruna kartofler och svampsås

| 1 kommentar

Dansk fläskstek med knaprig svål, ja riktigt husman är de sällan jag ger mig på! Är man rädd för fett ska man nog välja en köttbit att laga till. Min ribbestek kom skårad o klar! Bara att gnida in med salt och andra kryddor så att säga, jag gick efter Ugglarps tips och körde med enkla kryddor som fänkål, salt och peppar och olja. Thats it! Aldrig sett denna styckdetalj förut och jag kommer lätt hålla ögonen efter kött från Ugglarps. Trevligt att fettkappan får sitta kvar på köttet. Vill du inte äta den så kan du ju alltid skära bort den efter du tillagat köttet! Men ikväll är det ribbestek som ska käkas å då äter då jag kappa och allt! Flott är gott!

Skräm upp ugnen till max värme och kör in steken och låt den va inne i denna höga temperatur i 10 minuter. Ställ klockan! Sen vrider du ned värmen till 150 grader och bakar fläsksteken vidare tilldess den har rätt innertemp, varierar men 70 – 80 grader verkar va vanligt, körde min till 75 och lät den sedan vila till sig i 15 minuter.

Gott att servera till är, äpplemos, bruna kartofler, grädd/svampsås och något grönt. Hade själv inge passande grönt hemma. Skulle varit gott med bönor till tror jag!

Välj ut små potatisar, skala dem och koka dem sedan nästan klara. Ta upp potatisen och låt den rinna av lite, ta en bra stekpanna och lägg i en klick smör, fräs potatisen och strö över strösocker och låt potatisen karamelliseras och bli fint brun. Passa noga så sockret inte bränns vid!

Sen till servera jag de med en gräddsås med champinjoner i,  med lite soja för färgens skull och timjan, grädde/mjölk, smör och såsmjöl (toppen produkt, otroligt fint mjöl som inte ger klumpar). Jag tror de va allt! Men som sagt nästagång ska jag ha något grönt med på tallriken, kändes verkligen som det saknades något. En god maträtt från Denmark. Svålen/fettkappan blev verkligen krispig  ja crackling för att använda ett Engelskt ord. Saftigt blev de oxå och att krydda fläsk med fänkål va en höjdare! Å den sockerstekta potatisen gillade jag verkligen men så har jag ju en sweetooth!

 

En kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.