Doft och smak

En reseberättelse Sthlm 2 December till 8 December

| 2 kommentarer

Här kommer mitt andra rese-inlägg på bloggen, förra rese inlägget ja då handlade det om resan till Italien, den här gången handlar det om mitt älskade Stockholm. Måste börja åka ner oftare! Det är ju bara en timme bort med flyg! Skärpning Matias! Få se om jag tar med mig riktiga kameran nästa tripp. Resans alla bilder är tagna med mobilen jag tänkte bara förtydliga det. Så ingen behöver reta upp sig och maila och fet dizza mig ho ho ho (tomte-skratt)!

Reste ut på kvällen 2:a december från Umeå. Mot konserter , mat och nya smaker. Redan innan jag åkte ner så hade jag planerat in en massa resturangbesök. Ska man aldrig göra! Man hinner ju inte med hälften! Men jag hann med rätt många kul matupplevelser ändå!

Tisdag så va de dags för första konserten på Debaser, Medis med Stefan Sundström! Han är ju för jäkla cool! Älskar hans musik och mellansnack…vilken skön lirare!

Och innan den konserten blev det burgare på Burger King. Man kan ju inte lyxa hela tiden…eller de kan man ju, men plånkan tillåter det inte! Å som jag rännt runt hann jag inte med något annat heller för den delen! Ha ha ni får ingen bild på mina bigga 175 grams sunkburgare jag tryckte i mig!

På Tisdag lunch käkade jag på Gro, en rätt nyöppnad restaurang med endast 18 matplatser. Gäller att hänga på låset om man vill käka här. De ville jag, så jag va ute i god tid och fick plats. På en kvart så var lokalen fylld och två personer fick stå vid ett fönsterbord och inta sin lunch! Sånt tryck är de! Käkade en vegetarisk maträtt som va dagens. (de fanns även soppa att välja) Jag käkade bräserad/stekt grönkål, kokt palsternacka, små kokta potatisar och solroskärnor, len rapsmajonnäs smaksatt med lite lite vitlök.

Otroligt enkelt, men jättegott! Trevliga kockar i väldigt avskalad lokal! Fräscht! Besökte även Cajsa Warg, delikatessbutik, några Asiatiska livsmedelsbutiker i ”Chinatown” jo bakom Hötorget fullkomligen kryllar de av asiatiska butiker. Va på jakt efter en ångkokare men de va så pricy, från 400 till 1000 kronor så de blev en tur ut till Barkaby å IKEA. Vi käkade på Mangal, asiatisk buffe som va prisvärd och god.

Onsdag, då käkade jag en trevlig sushi, jag hämtade på Akki Sushi, Folkungagatan 45 Ett litet sushiställen, inte mer ett hål i väggen.

De har max 3 sittplatser och man förstår att de är här man kanske hämtar Stockholms bästa ja jag skriver ändå budget sushi…åkte sen iväg en sväng och käka den med en kompis i Solna. Gott och fräscht! På kvällen sunkade jag och käkade på Burger King igen! Trodde jag skulle hinna käka på Bar Central uppe på Söder, men de får bli nästa gång.

För nu va de konsert dags igen.

Gogol Bordello live and direct på Debaser, Medis! Satan vilket ös! Im in heaven!

Oj oj oj! Vilket drag! Sugen på käka Ryskt käk efteråt och hinka iskall vodka!  Men allt hinns ju inte med! Men innan konserten ja på dagen så letade jag upp Hållplatsens tidningar och tobak – Lakritshandel. Aldrig sett så många olika lakritssorter! Å ja jag är crazy! Jag handlade saltlakrits för 355 kronor! Skön ägare som verkligen kunde sin sak om lakrits och sa nej den köp du inte, de är fjoll lakrits! Inget för dig, den där är god och den där är inte så god. Fick provsmaka väldigt många sorter! Ett kul och trevligt möte! Tack Lasse!

Torsdag då blev jag bjuden på mat hos dem jag bor ute i Sundbyberg , god köttfärssås med både morötter, kapris och oliver i. Sen tog jag det bara lugnt. Åkte och handlade lite produkter till mitt buffebord, besökte både Lidl, Vivo Kungshallen och Hötorgshallen. I love Hötorgets saluhall. Mitt typ av tempel!

Här köpte jag fräcka ostar från Saluplats Ost & husmans. De blev både en cher sur salles och en morbier med aska och halm och med morgonmjölk / kvällsmjölk! Vilken ost! Magi!

Vildsvinssalami från Renzini från Pallas Delikatesser och salmbärssylt från P&B delikatesser, Fransk saltad kola mm. Skulle kunna strosa runt här flera timmar och bara glo och provsmaka och insupa härlig atmosfär. Å är ni i saluhallen så tycker jag ni ska testa en macka från Hisar Fastfood

God macka från Hisar

Billigt och gott! Ta den vegetariska ”burgaren” med bla vinbladsdolme, spenatbiff och fetaost i…den är najs!

Fredagen bjöd på regn och snöglopp. Orkanen Sven skulle ju slå till, men som sagt blev de bara snöglopp! De skulle ju bli kaos! Men inge kul väder att va ute och shoppa i, men skam den som ger sig. Jag kämpade på och irrade runt. Östermalm är INTE mina kvarter så nu fick jag de sagt oxå! Letade även upp Fransmannen Sebastian Baudets bageri Broms, Karlavägen 76. Ha ha ha ja jag har farit runt som en vessla här i Stockholm.

 

Va även in i en Fransk butik som bara säljer frysta matvaror. Picard. Fint utbud! Oj vad jag vill handla! Jag vill ha Picard till Umeå! Fryst tänker ni! Ja men om ni har vägarna förbi så kika in så kanske ni förvånas!?! Va även sugen på lunch denna dag med och letade och letade och de sägs ju att Google är din vän, men hen lurade mig! Tillslut gav jag upp och frågade mig fram. De visade sig att jag gått förbi Sayan Isacssons Råkultur 2 gånger! Här käkade jag en fantastisk Temaki softshell, en sjögrässtrut fylld med ris, majonnäs och en friterad glaskrabba, oj matorgasm!

Smäll till mig! Hur gott va inte det här! Beställde även in en monsterportion med hela 15 bitar sk Moriawase. Fantastisk sushi! Kommer tyvärr nu inte kunna käka sushi utan att tänka på Råkulturs sushi och jämföramed den!


En fantastisk restaurang med fantastiskt trevlig personal! All fisk som serverades va från våra trakter, tex siklöja, torsk, makrill mfl. Sinnesrubbat gott! Trevligt med litet snapsglas med soja i med en bambupensel, så kunde man pensla på soja på sina bitar, läckert uttänkt! Jag fick sitta vid baren framför sushikockarna och se de jobba, riktigt kul! Kommer lätt tillbaka!

På kvällen styrde jag upp min buffe med bla, hemgjord fetaostkräm, surdegsbaugette från bageriet Gateau och bröd från Broms, oliver, inlagda soltorkade tomater, Renzini vildsvinssalami, korv från Lidl, ostarna från Hötorget, hemgjord toast skagen röra, wbpaj, öl och vin och chips och godis…ja de fanns något för alla! Uppskattat!

Men hörruni ni! Vilket bröd som jag köpte på Broms, de tog nästan helt slut.  Alla älskade brödet! Sen va de även sjukt vackert å de är ju ett plus ja kul, speciellt när man bjuder på buffe.


Mitt buffebord innehöll bla wbpaj, Renzini vildsvinssalami, rökt hjort, hemgjord toastskagenröra, fetaostkräm, soltorkadetomater, oliver, bröd x 2 och räkor, smör, grillad paprika, chips och vin och öl. Senare kaffe och godis. De blev väldigt uppskattat, riktigt kul att kunna glädja med mat!

Sen på Lördag tog jag de väldigt lugnt. Rusade inte runt så mycket. Å hey! Jag åt rester från buffen! På kvällen så va de dags för konsert igen! Fasching å blues med den livs levande legenden Rolf Wikström, ha ha lite starstruck ä ja allt. Jag har ju gillat han sedan jag va 15 år! Sett han live x antal ggr!  Snackade både med den trevlige ”organisten”  Max Lorentz  & senare även med legenden Roffe! De smäller fan högt!

Jag hann även med köksshopping på både Cordon Bleu och Lagamati, he he köksporr! Kommit hem med några coola saker som kommer exponeras här på  Doft & Smak framöver. Nu ska jag försöka ta de lite easy och bara va. Nedan en länklista med tips på ställena jag käkat på eller butiker jag besökt under min roliga hektiska vecka, har nog trampat runt några mil…ha ha ha de behövs! Ill be back Sthlm! Du blir inte av med mig Stockholm!

 

Länklista Sthlm

Gro

Hötorgshallen

Råkultur

Akki Sushi – Folkungagatan 45

Lagamati

Cordon Bleu

Nästagång då besöker jag:
Bar Central

Flippin burgers

Käk rap Petters burger joint!

Wiggo the wrapper

Pocket by Pontus
Det utlovade Fetaostkräm receptet

Ett block Fetaost, finhackad
1 burk fet creme fraiche
salt
nymald peppar
1 tsk honung
rejält med timjan, färsk eller torkad

Om man vill kan man även skära tunna skivor av fina svarta oliver och dra in de i röran när den är klar. Blanda samman allt ingredienser och mixa ihop de till en kräm,
gärna med en mixerstav. God till kött, god att köra som spread på tex surdegsbröd.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.