Doft och smak

Thai smoked sausage 

| Inga kommentarer

Aldrig någonsin gjort korv förut och hey det är ju jag så varför göra en vanlig lättsam korv när man kan krångla till det lite, så efter några vändor till Thaimatbutiken inne i Umeå så hade jag allt hemma! Skred till verket men tänkte inte att jag skulle va tvungen att stå ut i minus 6 grader och fippla på och vända korvarna då och då, fylla på ved och lägga på blötlagd ved för att få den där häftiga härliga röken att bolma. Sen är det bra om man väljer att sätta igång i tid med ett sånt här projekt för nu fick jag lov att använda ficklampa hela tiden. Men de va de värt! Rackarns god kom det till att bli!
Hittade receptet här Fantastiska bilder och en bunt trevliga recept som jag vill pröva framöver. Här kommer min snabb översättning av receptet!

 

Du behöver:

 

250g mald fläskfärs, jag använde nog upp en liten låda, 400 gram
2 msk fisksås
1 msk palmsocker
1 ägg
drygt halv dl kokosmjölk
2 msk hackad limeblad
3 msk hackad koriander

paste:

IMGP0334

4 röda torkade chilies, blötlagda och urtagna på kärnor
”rejält” med salt
2 msk hackad citrongräs
1 msk hackad galangal
3 msk puread vitlök
4 msk hackad schallottenlök
1 tsk räkpasta
drygt 1 dl rostade jordnötter, jag tolkade receptet lite fel så jag hade nog i lite mer. Å kom ihåg att mortla dem ordentligt! Risk att de sticker hål i fjälstren annars!

Blötlägg fjälstren i tid, annars finns det risk att de spricker när du ska fylla dem. Minst 2 timmar helst 6 timmar eller över natten. Byt vatten ofta!
Gör iordning din paste:

Mosa alla ingredienser i en mortel, de sägs att resultatet blir inte lika bra om du kör de i en foodprocessor. Mixa sedan ihop din paste med färsen och övriga ingredienser. Blanda väl! Ställ sidan in din korvsmet i kylen, låt den stå några timmar.

Nu är det dags att rengöra fjälstren, skölj kallt vatten genom dem flera gånger. Sedan tar du ut din korvsmet och lägger upp den på ditt matarbord. Styr på fjälsten på korvhornet och kör igång. De är nu vi stoppar korv! Jag valde att knyta med kökssnöre längst ut och sedan körde jag igång. Mata på så mycket smet du vill, jag tror jag fick två stora korvar och tre lite mindre. Man kan om man är duktig/korvproffsig, bara snurra fjälstren några varv för att avgränsa och bestämma korvens längd. Som sagt jag valde att knyta varje länk.

IMGP0346

Hade gärna haft fjälster sån de har för prinskorvsproduktion. Tycker mina korvar blev rätt maffiga! Sen lägger du din korv på en ren bricka och ställer tillbaks dom i kylen i någon timme.
Dags att fyra igång din rök!

IMG_20150122_183510_1

Har jag sagt att de är minus 6 grader ute och jävligt mörkt på baksidan av kåken?

IMGP0357

Rök sedan din korv till den kommer upp i 65 grader inuti och förbered ett isbad för dina korvar. Jo efter att korven kommit upp i 65 grader så ska du chock kyla ned dem. Sen kan du tillaga den, antagligen för att den tar ihop och blir lite fastare och jobba med. Stek i 7 – 10 minuter tills korven fått fin färg så att korven får en sjysst look! Servera med öhhh ja jag åt bara korv samt doppade den i lite het chilisås.

IMGP0365

Värt allt jobb! Precis allt jobb du lägger ner! Jag tror jag är lite kär!

DSC_0112_1

Å så här kan en tallrik med korv se ut!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.