Doft och smak

Hemgjord vaniljglass med tre olika uttryck!

| 2 kommentarer

Glass i stora lass! Kulglass eller pinnglass de spelar ingen roll. Glass är alltid rätt som avslut på en god middag. Å då vill man ju gärna servera en god lyxig sådan! Så jag gjorde Linda Lomelinos lyxglass, värt besväret kan jag säga! Vill du gå bananas som jag, så gör du även Hestons ätbara jord och hokey pokey pulver!
Så här gör du egen lyxigt god vaniljglass hemma!

1/2 vaniljstång
2 dl mjölk
1 dl strösocker
en nypa salt
3 dl vispgrädde
3 stora äggulor
1 tsk vaniljextrakt eller vodka

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna ur den en halva. Spar den andra stången till nästa glass omgång! Häll mjölk, socker, salt, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull och värm tills vätskan när nästan kokpunkten. Drag av från värmen och lägg på ett lock. Vänta 3o minuter.

Vispa äggulorna lätt i en bunke. Värm sedan på vätskan igen, häll långsamt den heta mjölken över ägggulorna under ständig omrörning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm under vispning till blandningen tjocknar.

Häll upp grädden i en skål och sätt en sil över skålen, häll den varma nu lite tjockare vätskan genom silen för att fånga upp vaniljstången. Bland med grädden och tillsätt vaniljextraktet eller vodkan. Täck skålen med plastfilm och ställ den i kylskåpet. Helst över natten. Kör sedan i glassmaskin är färdig.

IMGP3563

Men här använde jag inte min glassmaskin, utan jag lät smeten bara stå över natten och hällde upp glasssmeten i behållarna och frös in. Visst de funkade men nästan gång ska jag låta smeten gå halv tid i glassmaskinen innan jag pressar ned den i behållarna, tror den kommer bli krämigare då!

Tillbehör:

Ätbar jord

recept lånat från nätet av Heston Blumenthal, här i väldigt förenklad version!

100 gram strösocker
75 gram mörk choklad av bra kvalite

IMGP3568

Glass med ätbar jord ala Heston Blumenthal

Koka upp socker och lite vatten, låt koka tills dess sockret löst sig helt och hållet. Vänta tills sockret karamelliserar sig lite och börjar bli bärnstensgult i kanten, dra från värmen och vispa frenetiskt ner 75 gram hyvlad mörk choklad och vispa, vispa, vispa. Nu har du ätbar jord! Häll ut din jord eller kristalliserad choklad om du så vill på en siliconmatta eller bakpapperskläddplåt. Fått för stora jordbitar? De fixar du lätt med mortel dvs om du vill ha ett puder. Man kan om man vill smaksätt chokladen med tex espresso eller liknande för att få extra smak på glassen. Eller använda smaksatt choklad! Men välj gärna en choklad som är riktigt mörk, jag körde 50 mörk 50 ljus för jag hade inte tillräckligt med mörk choklad hemma. Å min jord vart lite blek!

Hokey Pokey pulver smaksatt med lönnsirap och mortlad frystorkad rabarber

5 msk socker
3 msk lönnsirap
1 tsk bikarbonat

Koka ihop socker och sirap, vispa eller rör iallafall hela tiden. Här får du gå på känn eftersom du inte kan se sockret förändra färg, dvs om du inte använder vitbaksirap. Men de är ju klart att du ska köra på lönnsirap!  Dra ifrån värmen och vispa in bikarbonaten! Men va beredd på en bubblig reaktion! Å socker det är förbannat hett! Använd gärna handskar om du är rädd för stänk! Slå ut på bakpapperskläddplåt eller silpatmatta om du är lite av en köksnörd, ooo yes jag är en sån! Min hokey pokey eller honeycomb blev inte så som jag hade tänkt mig. Därför mortlade jag mitt försök till honeycomb till hokey pokey pulver, man får inte va dum! Å hey de blev bra!

IMGP3381

Gör gärna din pinnglass i olika glasspinnsformar om du råkar ha lite olika, kul med olika glassar eller köp ett glasspinnskit ifrån Nicolas Vahe, där de ingår glasspinnar och en trevlig glassform, jag köpte mitt ”kit” på Designbutiken i Umeå, kostade runt 130 kronor om jag inte minns fel. Kommer nog bli en del glass nu när sommaren närmar sig och de utlovade middagarna ska avhandlas!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.