Doft och smak

Dekadent ganachetårta med karamelliserade popcorn

| Inga kommentarer

 

Hittade en chokladtårta jag bara va tvungen att baka, hittade receptet här. Mängden karamelliserade popcorn är egentligen mycket större än vad som behövs för att täcka pajen, resten får avnjutas på sidan om och du de är inga problems att käka upp dem! Inga som helst!

Pajbotten

14 digestivekex
75 g smält smör

Chokladganache

400 g mörk choklad av god kvalitet (60–70 % kakaohalt)
5 dl vispgrädde

Karamelliserade popcorn

3 liter poppade popcorn (ca 1 ½ dl majskorn)
100 g smör
2 ½ dl farinsocker
¾ dl ljus sirap
2 msk vatten
1 tsk salt
½ tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
vaniljglass till servering

Värm ugnen till 175 grader. Mixa digestivekexen i matberedare till fina smulor. Tillsätt smöret och kör tills allt blandas. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter.
Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Vänta i någon minut och rör sedan om tills all choklad har smält. Fyll formen med chokladkrämen och låt stå i kylen i 2–3 timmar eller tills krämen har stelnat. Sänk ugnsvärmen till 125 grader.

IMGP0912m with border

Smörj en långpanna. Strö ut de färdigpoppade popcornen i pannan och salta om du har poppat dem själv. Ställ åt sidan. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme. Tillsätt farinsocker, sirap, vatten och salt. Höj värmen lite och rör om med en träsked tills sockret har smält och du har en klar sockerlag. Låt koka utan omrörning. Gör ett karamellprov – ta lite sockerlag med en sked och doppa i iskallt vatten. När lagen är färdig ska den bli helt stel och gå att bryta.

IMGP0921 with border

Ta kastrullen från värmen och rör i bikarbonat och vaniljsocker. Häll den heta lagen över popcornen i långpannan och rör om försiktigt med två träslevar.Låt stå i ugnen i cirka 1 timme. Rör om med jämna mellanrum. Låt popcornen svalna på bakplåtspapper. Toppa pajen med karamelliserade popcorn och servera med vaniljglass eller vispad grädde. En fantastiskt efterätt som räcker till många, du behöver inte någon stor bit! Den är rätt så mäktig!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.