Doft och smak

Japansk Kare

| Inga kommentarer

Tydligen en vanlig maträtt i Japan, typ av gryta. Man kan kanske kan kalla det husmans? Börja först med att göra din curry roux eftersom jag inte hade curry blocks hemma att tillsätta (en genväg) Man kan nog likna det vid buljongtärning med alla essentiella kryddor i för just Kare.

Så här får vi improvisera och göra vår egen smakbas aka roux

Smält smör, typ 3 msk rör sedan i vetemjöl, här gick jag lite på känn. 2 msk garam masala eller curry. Jag körde på 50/50 av de kryddorna, tillsatte även lite cayennepeppar, 1 msk ketchup, och lite Worcestershire sås. Rör runt, din roux blir ganska så tjock i konsistensen, men de är helt okej. Den späds sedan ut med vatten som går i grytan.

För grytan

2 tsk rapsolja
2 stora gula lökar som du skivar tunnt och fräser på, de ska inte få färg bara svettas.
Receptet sa kyckling men jag körde på grytbitar. Stekte på grytbitarna ordentligt, så de fick fin färg.
2 morötter, delade i lite större bitar
8 dl vatten
2 stora potatisar, som du delat i bitar
1 äpple, som du gjort pure av, de sägs möra kött
2 tsk salt, smaka av
1 tsk garam masala

gröna ärtor, lägger du just innan du serverar, för att de inte ska koka sönder.

Sedan du fräst lök och kött lägg de i grytan som du har din curry roux/kryddpasta i och tillsätt övriga ingredienser. Om du har stora köttbitar så tar de längre tid för dem att koka möra och de får man tänka på innan man lägger i morötterna och potatisen. De ska inte koka sönder. Låt sedan puttra på svag värme tills köttet är mört och morötterna och potatisen är kokt. Servera med ris.

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.