Doft och smak

Pintxos – små aptitretare på en pinne

| Inga kommentarer

Små mumsbitar på bröd! Pintxos är en liten munsbit, som serveras i barer eller små tavernor, traditionellt i nordöstra Spanien Kantabrien, Asturien, Navarra och kanske främst Baskien och ofta på en bit bröd. Tänkte inte gå in mer än så på det. I Baskien kallas de för pintxos och i andra delar av Spanien benämns de tapas.

Mina pintxos är väldigt inspirerade av Tonka bistro bar i MVG Gallerian som har de på sin meny. Köp soppa och välj till två pintxos eller köp bara små trevliga pintxos! Är ni i Umeå och vill luncha gott! Gå till Tonka, jag har aldrig blivit besviken. Nog om de nu!

Böndbönshummus:

1 påse bondbönor
1 klyfta vitlök
god olivolja
salt och svartpeppar att smaka av med
Citronsaft efter smak

 

Koka upp vatten och bondbönor och låt koka i 4 minuter, häll upp i en sil. Ta fram mixerkanna eller mixterstav, för här ska det mixas! Mixa slät och smaka av. Klart!

Picklad rättika:

1 dl 12% ättika
2 dl vatten
2 dl socker

vispas ihop i en kastrull och kokas hastigt upp. Slå över din tunt mandolinhyvlade rättika

Rödbetsskotten, de köpte jag och kronärtskockhjärta hade jag över, de hittar ni på burk.

Skar upp baugetten och bred på hummus, lägg på kronärtskocka, den picklade nu svala rättikan och sist pyntade jag med rödbetsskott!

Sen körde jag på en pintxos med stekt älgstek, min fetaoströra som jag tycker ä magi å vet ni vad! Här kommer receptet på den!

Fetoströra

ett block med god bra fetaost, jag valde en getfetaost
en rejäl klick med smetana
honung

vispas frenetiskt ihop och kryddas och smaksätts med honung, torkad timjan, salt och svartpeppar. Smaka av! Som sagt grymt god!

Picklad rödlök – se picklings receptet tidigare.

Monteras lätt ihop. Baugetteskiva, min fetaoströra, älgstek och picklad rödlök! Enkelt men gott!

Min sista pintxos blev en baugette med hjärtsalladsblad i botten, brieost, fikonmarmelad och chorizo. Allt köpt och bara monterat! Hittade inga färska fikon annars hade ett halv fikon per pintxos varit tjusigt!

Jättefint och servera flertalet olika på en bjudning och de här körde jag som middag igår, i Baskien serveras de nog som matiga tilltugg! Den snygga menytavlan har jag fått av P3N 

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.