Doft och smak

Kaeng Phet Daeng Kai

| Inga kommentarer

Min granne önskade att jag skulle försöka mig på att laga Sen Street Kitchens maträtt Bangkok Time, för den maträtten skulle va riktigt god. Så klart testa jag det. Vill ju va bred i mitt matlagande även om jag snöar in då och då! På pizza & kebab och även asiatisk käk. Så ikväll blev det en Kaeng Phet Daeng Kai, en Thailändsk gryta, som smakade riktigt bra! Den här maträtten gör jag igen!

Receptet hittade jag på Dompuk Kitchen Blog Fritt översatt och vissa ingredienser är tillagda av mig. Men i grunden bygger jag den på Dompuks recept.

De här behöver du:

50 gram röd curry pasta, små glasburkar för er som ska leta!
2 msk rapsolja
2 kycklingbröstfiler, skurna i lagom storlek
1 gul skivad lök
1 burk bambuskott
2 färska röda chilifrukter, skuret på snedden å skär tunt!
8 champinjoner, skivade
400 ml ja en burk med kokosmjölk, vill du ha mycket sås, ta i en till burk med kokosmjölk å tillsätt mer currypasta!
Broccoli, jag körde på en hel sån där du köp på affärn, dela upp den i buketter bara
1 msk fisksås
1 tsk palmsocker
1 hel stjälk bankat citrongräs, låt sjuda med. Plockas sedan ur grytan!
några torkade limeblad
en bit ingefära, tunt skivad. Egentligen sa receptet galangal. Men de fick jag inte tag på! Ersatte med ingefära
en rejäl näve med harit cortverts
1/2 limefrukt att garnera med
Örter att pynta med vid servering. Jag körde på koriander, då jag inte hade Thai basilika
Några salladslökar, skivad tunt att strössla överst vid servering
lite smaksalt aka MSG

Så här gör du:

Hetta upp en wok, stek först den röda currypastan med olja. Tillsätt kycklingen och fortsätt steka tills att kycklingen är färdig, några minuter. Lägg i övriga ingredienser och tillsätt kokosmjölken, fisksåsen och palmsockret. Låt småputtra, rör om då och då. Kom ihåg att lyfta ur din citrongräs stjälk, den är bara med för att smaksätta. Inte ätas.
Servera med jasminris. Ställ gärna fram tex Srirachasås på bordet för extra klös!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.