Doft och smak

Chicken Goma

| 13 kommentarer

Här uppe i Umeå å ute på Avion, IKEA området så har vi en trevlig restaurang som heter Sen Street Kitchen som leverar riktigt god mix av asiatiska maträtter. Jag gissar att många härstammar ifrån Sydost asien. Hursom, allt jag smakat hittills har varit great!

Har hunnit testa Nine river salad, Pho, Bangkok Time, Chicken Goma, Jungle rolls och Bulgogi. Såklart hittar man ju favoriter och nu senast har jag käkat Goma för den är så god. X antal gånger. Jag har ju inget fortskaffningsmedel längre, varken moped eller bil så de blir inte så ofta jag äter hos dem. Så jag Googlade runt och hittade den krämiga sesammajonnäsen som gör hela denna maträtt.

Så här kommer receptet på goma chicken ,well homestyle!

Börja gärna med och göra såsen dagen innan. Superenkel å göra dessutom!

Du behöver:

2 msk majonnäs av god kvalite. Får du tag på Japanska Kewpi köp den! El gör egen!
3 msk rostade vita sesamfrön
2 msk risvinäger
11/2 tsk sojasås
1 msk socker
½ tsk mirin
½ tsk sesamolja

vatten att tunna ut såsen med, om du tycker den är för fast.

Å de där med mängden majonnäs kan ej stämma för två personer. Jag har ökat på, de är bara att testa sig fram. Såsen håller sig fräch i klämflaska eller på burk. Så jag röstar att ni gör en ordentlig batch. För de ska inte va snålt med sås! För ni kommer vilja äta samma mat dagen efter. Jepp så gott är det!

Så här gör du!

Rosta dina sesamfrön i en torr stekpanna, akta så de inte bränns vid, stöt dem sedan i en mortel. Blanda ihop övriga ingredienser och rör om så allt blandas ordentligt. Ställ i kyl.

Stek kycklingbröstfileer så de får en fin stekyta, smäll sedan in dem i ugnen på ca 200 grader och japp här körde jag på känn, Överkör dem bara inte. Kolla efter 30 minuter. Ta mig inte på orden, du får allt kolla å se. Överkörd pippi är inte kul! Saftig kyckling vill vi ha! Skär sedan kyckligen i bitar i sneda bitar, gör vilket du tycker är finast. De som passar dig.

Koka ris, välj gärna ett rött Thailändsk ris om du hittar det i affärn. De ris jag fann saluför Kung Markatta. Funkar lika bra med annat ris, har både lagat med jasmine ris och rött ris och basmatiris.

Pickla gulbeta! Sjukt gott!

Koka upp en picklingslag och jag kör på 1 2 2 lag, alltså 1 del vinäger, 2 delar socker och 2 delar vatten. Nu har jag investerat i en ”spiralizer” så jag kör min gulbeta i den för att få ”snören” Låt gulbeta marinera/picklas gärna flera dagar i burk som du förvarar i kylskåpet.

Rättika

På Sen Street Kitchen toppar de sin goma med svarvad rå rättika, en rejäl hög. Krispigt och otroligt fräscht!

Snabbpicklad gurka:

Skär gurka i tunna skivor

marinera i

salt, socker och mirin. Här får du smaka dig fram.

Upplägget!

Ris i mitten, gomasås runt om, ångade broccolibuketter, toppa med rå rättika och picklad gulbeta, strö över svarta och vita sesamfrön eller Furikakke om ni har det hemma.

Njut!

13 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.