Doft och smak

Sussi Häggs biff med bambuskott

| Inga kommentarer

I somras fick vi äntligen träffas jag och Sussi, min Facebook & Instagram vän sedan flera år. Sussi och Janne kom körandes med sin husbil och hälsade på ja inte bara på mig utan släkt och andra vänner här uppe i norr. Fast vi aldrig träffats hade vi en hel del att tala om. Sussi har ingen matblogg utan kör ut sitt käk på en Facebook grupp.  Sjukt kul med internet. Internet är fantastiskt när det används rätt. Å jag tycker att matfolk är fantastiska med varandra. Andra personen som jag träffat via internet. Första personen jag träffa va när jag va i Sthlm för ja tror tre fyra år sedan då Egil kontaktade mig, å sen dess har jag alltid träffat Egil på lunch vid varje Stockholmsbesök. Sjukt trevligt! Å Egil kan komma presenteras i något senare inlägg. Ska försöka bo i Stockholm i sommar. Hoppas ha mycket tid för mina vänner då, om inte alla flyr stan då.

Foto: Jan Hägg

Liten presentation av Sussi , men nu kör vi hennes recept på biff med bambuskott, ni vet den där goda grytan som alla kinesiska krogar har i sin buffe. Mört kött i mörk sås med lök och bambuskott.

Nu kör vi:

Börja med att möra köttet med bikarbonat i allt från 30 minuter upp till 60 minuter. Skölj sedan köttet noga.

Du behöver följande ingredienser:

500 gram lövbiff

1 burk bambuskott, ca 400 gram

1 liten gul lök

1 bit purjolök ca 2 – 3 dm

1 ½ msk kinesisk soja (mörk)

1 – 1 ½ tsk salt

½ msk socker

3 – 4 dl vatten

½ tärning köttbuljong eller 1 tsk glutamat

1 – 2 tsk sambal oelek

Marinad till köttet

1 msk japansk soja (ljus soja)

½ tsk salt

1 krm vitpeppar

1 msk

vatten

1 msk olja

1 msk eller mer till redning.

Gör så här:

Tag ditt strimlade kött som du sköljt av och lägg i marinaden ovan, rör om ordentligt. Låt stå 1 – 2 timmar.

Strimla purjolöken, skär löken i grova bitar, skölj bambuskotten i vatten och låt rinna av. Alla ingredienser ska va förberedda aka preppade innan du börjar tillaga.

Hetta upp din wokpanna. Häll i lite olja och låt din wokpanna bli het, stek lite kött i taget, räkna med 2 – 3 omgångar, annars vätskar det för mycket och ditt kött blir mer kokt än stekt. Lägg upp på fat medans du steker det andra köttet i omgångar.

Häll i lite ny olja och woka purjolöken, löken och svampen och bambuskotten, jag tillsatten även kinesisk svamp, kallad musörön. Tillsätt sedan marinad två som du vispat ihop tidigare. Smaka av och känn efter om du vill ha det mer salt. Vill du ha en mer smakrik rätt så tillsätter du sambal oelek efter smak, börja med 1 – 2 tsk.

Blanda ut 1 msk potatismjöl i lite vatten och red av ”grytan”. Lägg tillbaks köttet i wokpannan och låt allt bli hett. Servera med jasmineris och ev 3 andra rätter, såklart tänker jag på fyra små rätter, men de rätterna tillredde jag inte ikväll.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.