Doft och smak

Biff Stroganoff

| Inga kommentarer

Jag har inget äkta Ryskt stroganoffrecept jag fått av nån rultig gammal babsuchka, men har iallafall valt ut vad jag tror är ett bra recept. Jämfört många recept! Here we go! Men först måste vi ha lite historielektion va!

Historien bakom maträtten sägs va att den är skapad av en kock som vann en matlagningstävling i Sankt Petersburg med just denna rätt. Men biff Stroganoff är mest troligast uppkallad efter en rik 1700 tals greve vid namn Stroganov. Greven som var gourmet, men också tandlös bad sin kock att skära köttet i små bitar/strimlor.

Men roligast är nog storyn om hur maträtten uppstod, ja den står vår svenska författare och trubadur Carl Johan Vallgren för. I låten Om duellen mellan löjtnant  Carl-Henrik Leijonborg och den ryske greven Stroganoff. Å vill ni läsa hur storyn lyder så hittar ni texten här!

 

Till din Biff Stroganoff behöver du följande ingredienser:

 

Kött, gärna biff som du skär upp själv i strimlor, jag använde lövbiff
Olivolja och smör att steka i.
1 gul lök, finhackad
2 askar med skogschaminjoner, skivad tjockt
1 vitlöksklyfta, finriven
1 msk vetemjöl
2 dl buljong, jag körde på kalvbuljong
nån dl vispgrädde typ 2!
1 msk Worcestershire sås
salt och svartpeppar
1/2 tsk dijonsenap
1/2 tsk tomatpure

lite smetana eller om du inte får tag på de, så får creme fraiche duga! Ni får inget mått, å den lägger ni i just innan servering. Jag la i en klick, ja kanske en halv burk. Tycker också det ska finnas en skål på bordet med smetana & salt -gurka vid servering.

 

Så här gör du:

 

Hetta upp en stekpanna, tillsätt olja och smör, när smöret tystnat tillsätt svampen och fräs tills den fått fin färg. Lyft ur svampen och fräs på den finhackade löken, när den fått lite färg så lyfter vi ur den med. Vrid upp värmen lite, bryn köttet snabbt runt om. Sänk värmen och tillsätt buljong, dijonsenap, tomatpure, vitlök och grädde. Strö över vetemjölet. Låt sjuda och puttra ihop en stund och smaksätt med salt & svartpeppar, välj en bra! Jo det är skillnad på svartpeppar å svartpeppar! Du vill att din Stroganoff ska bli sammetslen! Smaka av igen och  tillsätt ev mer buljong alt grädde.  De här med rätt konsistens på såser är lite tricky att få till, men med övning så fixar vi det! Just innan du ställer fram din gryta med Stroganoff på bordet så tillsätter du smetana och rör om, creme fraiche får du om du inte har smetana. Toppa sist grytan med hackat grönt typ  gräslök eller finklippt persilja!

 

Duka bordet med:

Saltgurka
Smetana
Rågbröd
Vodka för den som önskar
Bordsdryck

Jag serverade min stroganoff med friterade potatis-slantar för de såg jag att Marc Wiens fick när han beställde in stroganoff. Marc Wiens är en food youtuber. Gillar ni käk så kan de va något för er att följa. Tycker de va kul att han besökte Ryssland.

Annars kan jag se att det serveras potatismos eller bovete eller som i USA spagetti!?!
Men de tycker jag känns fel. Nån sorts potatis känns mest äkta. Men de är ju bara vad jag tycker. Kör på vad ni gillar!

En fin maträtt som typ bara 30 minuter att tillaga! Nu måste jag testa borstj och andra maträtter ifrån det stora landet i öst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.