Doft och smak

Porkkanalaatikko – Finsk morotslåda

| 1 kommentar

Morotslåda gjorde debut för mig när jag skulle göra något till SSH – Stockholms Sjukhems julbord. Då gjorde jag både morot och kålrotslåda och tog med mig. De blev mycket uppskattat. Så den har hängt med lite av och till vid jularna sedan dess. Så nu dammar jag av den igen. Något för er vegetarianer, och alla andra förstås!


Ingredienser:

1½ dl rundkornigt grötris
½ tsk salt
3 -4  dl vatten
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
5 -7 ganska stora morötter
ströbröd
riven muskot efter smak
2 st ägg
smör att klicka överst och lite sirap för att få en ”knäckig” yta

Gör så här:

Koka risgrynen i det saltade vattnet ca 10 minuter. Häll i mjölken och grädden. Låt koka upp och låt sjuda tills det blir en fin gröt, ca 40 minuter. Rör hela tiden, helst så du slipper råka ut för att de kokar fast i botten på kastrullen, jag brukar byta kastrull efter ett tag för att minimera att de bränner fast. Men de e jag!

Riv morötterna, grovt på ett rivjärn och blanda sedan in dem i gröten. Blanda även i kryddor & ägg. Rör om ordentligt, häll i smord form, klicka på smör och sirap, strö på lite ströbröd överst på toppen. Grädda i 175 grader i en timma (lite drygt) tills de fått fin färg. Jag brukar använda mig av engångs aluformar, de är smidigt. Fast inte lätt att få snyggt på bild!

En kommentar

  1. Pingback: Porkkanalaatikko – Finsk morotslåda | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.