Doft och smak

Chokladmadeleine ala Magnus Johansson

| 1 kommentar

Små madeleiner, har nog blitt mina favoriter på siståne. Enkla saftiga och fina små sockerkaksliknande kakor. Sist jag bakade dem hade jag ett annat recept och då smaksatte jag dem med citronrasp och lite citronjuice. Nästa gång delar ju upp smeten på två och gör en choklad och en med citronsmak. Man får inte va dum!

Han jag lånat detta recept av heter Magnus Johansson, De är han som skapar efterätterna till Nobelmiddagarna, 2006 öppnade han Xoko på Rörstrandsgatan i Sthlm. Han har fått gulddraken och mängder med andra priser. Han är festivalgeneral för chokladfestivalen, som hålls årligen på Nordiska museet i Stockholm. Lektor, Umeå universitet…ja jag nöjer mig där! Ett fullfjädrat proffs! Valde ett enkelt recept från hans nya bok, Lyckas med choklad.

 
50 små madeleiner eller 20 muffins

Ugn: 200 grader, mitten av ugnen

Du behöver: 

400 gram smör
360 gram mjöl (6 dl)
40 gram kakao (1 dl)
20 bakpulver (4 tsk)
290 gram ägg ( ca 4 stora )
260 gram socker (3 dl)
1/2 urskrapad vaniljstång, fröna
1 citron, rivet skal
60 gram (3 msk) honung
120 gram mjölk ( 1 1/4 dl)

Smält smör och fortsätt att värma det tills de blir gyllebrunt och doftar nötter. Ta kastrullen från värmen, häll över i en värmetålig skål, låt svalna till rumstemperatur.Sikta mjöl, kakao, bakpulver över ett bakplåtspapper. Vispa ägg, socker, vaniljfrön, citronskal och honung med elvisp i 15 minuter. Jag körde med min assistent! Värm mjölken till 35 grader.

Tillsätt den siktade mjölblandningen och fortsätt arbeta smeten tills den är seg. Tillsätt smör lite i taget, ömsom mjölken. Låt smeten svälla i kylskåpet i en timma eller över natten. Fördela smeten i smorda madeleineformar eller små muffinsformar. Grädda i 8 – 10 minuter mitt i ugnen. Stjälp upp och låt kakorna svalna på ett galler.

Johans tips!

Smeten håller sig en vecka i kylen! Å de är ju hur bra som helst…testade att baka av smeten dagen efter och det funkade kanonbra! Nu skrev jag ju av Johans recept och de är som ni ser en ganska stor sats. Så jag halverade receptet själv och de funkade kanonbra.

En kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.