Doft och smak

Jakten på den perfekta hemma semlan!

| Inga kommentarer

Jag vill oxå få till semmelbulla som de från bageriet! Lätta & fluffiga! Visst, mina blev trevliga & goda. Men vetebulls kompakta. Något jag inte gillar! Jag kan ha ältat degen för mycket. Ska man prova att baka på annat vetemjöl mån tro, tex Manitoba Cream? Jäsa dem längre, stoppa i lite hjorthornssalt i degen eller ska man testa och göra kalljäst bulldeg? Hursom här kommer receptet som jag fiskade upp från nätet! Jakten efter den perfekta semmeldegen går vidare!

Hur äter ni er semla? Jag brukar vanligast bara äta dem rakt upp & ned, med en kaffe eller varm choklad till. Men idag åt jag den i tallrik med varm mjölk runt omkring. De kallas hetvägg. Jättegott!

Deg beräknat för 14 bullar

Fördeg:

200 g mjölk (2 dl)
300 g vetemjöl (5 dl)
25 g jäst

150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
1 st ägg
2 g salt (1/2 tsk)
5 g kardemumma (1 msk)
80 g smör
80 g strösocker (1 dl)
Jag la även till lite saffran, för jag ville göra gula fina saffrans semlor.

Så här gör du:  

Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare/assistent på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min! Blanda i resterande ingredienser i första degen och kör någon minut på låg hastighet i matberedare/assistent, sen lite snabbare i ca 4 minuter tills degen är välblandad. Dela degen på 14 st bitar cirka 60 g/st. Runda bullar med händerna & lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5 timmar mot 2 timmar. Grädda mitt i ugnen på 250 grader och sänk direkt när du stoppat in bullarna till 200 grader och grädda i ca 8 min. Låt kallna på bakgaller under handduk. Som fyllning till semlorna rev jag mandelmassa, kryddade den med lite kardemumma, bull-inkrom samt lite mjölk. Rör tills dess du fått en lagom lös massa, är den för stabbig tillsätter du mer mjölk. Fyll dina urgröpta semlor med mandelmassa, klicka eller spritsa på nyvispad grädde och njut!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.