Doft och smak

38 graders lax

| 4 kommentarer

Jag diggar lax! Rå, gravad, rökt, kokt, inlagd you name it! Har ju förut lobbat för socker saltad lax recept av Peter Skogström! Den här gången fastnade jag för ett recept på lågtempad lax, ett recept som jag fått av mamma. Tänkte nu är de dags att skrida till verket när helgen börjar närma sig. Lite pill och väntan, men väl värt besväret!
Kommer nog tweaka till såsen till nästa gång! Hursom jag använde mig av 2 småbitar, ni vet sån där styckfryst lax! Den delade jag så de blev fyra avlånga snygga laxbitar.

Kan bara berätta att laxen blev grym! Jättefin smak från apelsinskalet, de och pepparn gifte sig fin fint! De här gör jag igen!

Rimningslag:

1 dl salt
1 dl socker
6 dl vatten

Låt laxen ligga och ”grava” i 6 timmar i lämpligt kärl i kylen, tag sedan upp laxen och torka den torr.

Rulla den sedan i följande:

1 – 2 krm svartpeppar
cest från en citron eller gör som jag och kör på apelsincest!

Klappa in blandningen på laxen & tag fram aluminiumfolie, ett ark. Vik de dubbelt. Droppa över lite olivolja och stryk ut de med fingret. Lägg sedan laxen ovanpå och vira ihop till en ”korv” dock inte för tight! Tänk smällkaramell! Värm upp ugnen, kör på strax under 50 grader. Stick in en termometer i ett av laxpaketen och ställ din termometer på 38 grader! När de piper och har nått 38 grader, kyl snabbt ned foliepaketen i isvatten. Skär i fina portionsbitar, mumsbitar. Servera!

Svin enkel sallad på rättika

Skala rättikan, skiva så tunnt du kan, använd gärna en mandolin, strimla!
Strö över torkad smulad röd chilifrukt, salta och peppra, droppa över lite vitvinsvinäger och avsluta med lite olivolja.

Kall dill & limesås

Lite hemgjord majonnäs
Lite creme fraiche
Pressad lime/citron, ta de ni har hemma
Några drag från vitpepparkvarnen
Salt
Dill

Smaka av!

4 kommentarer

  1. Pingback: 38 graders lax | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.