Doft och smak

Sockersaltad lax struken med dillsenap

| 3 kommentarer

Som som sig bör tycker jag man ska ge cred till den som gjort receptet man bloggar om. Den här gången är de Peter Skogström som förutom att han är kock, är en jäkel på att matfotografera! Jag valde dock ut delar ur receptet, jag skippade denna gång, calvadosgele och äppelsalladen. Från boken Rödbetor & Rabarber

Till den sockersaltade laxen behöver du:

2 msk salt
3 msk socker
175 gram lax

Blanda salt och socker och klappa in din lax, du kan tillsätta lite vatten för att få massan att fastna på din lax, lägg i plastpåse och sug ur luften. Låt marinera i kylskåp i ca 2 timmar. Ta ut laxen och skölj av den. Rulla sedan in den i plastfilm, sen rullar du in den i alufolie, som en smällkaramell! Stoppa in en termometer och ställ in den på 34 grader. Slå över kokande vatten så de täcker ditt foliepaktet. När den kommit upp i rätt temperatur tar du upp den och lägger den i iskallt vatten i 1 timme.

Dillsenapen:

3 msk god grovkorning senap
1 tsk socker
ganska mycket dill upp till 1/2 dl
Blanda senap, socker, dill.

Vid servering:

Ta fram din lax, bred på din dillsenap och skär i fina mumsbitar, servera med valfri sallad. Jag använde min gurk & sellerisallad

3 kommentarer

  1. Pingback: 38 graders lax | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.