Doft och smak

Tiggarkyckling

| 6 kommentarer

Beggers Chicken, en måltid jag såg Kjell Berqvist käka under sin matresa i Asien.  Sen såg jag även Gary Rhodes laga den i sitt program. Tänkte den måste jag bara ge mig på och göra! Helfränt med lerinpackad kyckling, som ”gräddas” klart i glödande kolhög. Själv så hade hade jag ingen glödhög utan min fick ”gräddas” i ugn.

För att göra skrönan kort. En tjyv stal en kyckling, lindade in den i lotusblad och grävde ned den i lera. När han sedan återvände till brottsplatsen, så laga han till den med lera å allt runt om. Leran stelnade i elden och sen knackade tiggaren hål på skorpan och ur inanmätet på lerklumpen spred sig då en härlig doft. Kycklingen smakade så bra så tiggaren började tillaga den på heltid och gjorde sig en hacka.

För din tiggarkyckling behöver du:

Kyckling, köp inte världens största!
Bananblad om du har sånna! Blötlägg dem i hett vatten en bra stund.
1 msk salt
1 msk mörk soja
1 msk Mirin
1 tsk rapsolja
1 tsk sesamolja
5 cm skalad och riven ingefära
110 gram magert fläskkött
8 finhackade shiitakesvampar.  Jag hade förnämligt fått torkade, som jag blötlagde.
85 gram inlagd kål…köpte färdig på burk!
1 finhackad gul lök
1 msk ljus soja
svartpeppar
1 tsk Kinesisk Five Spice. En sorts kryddblandning

Tack Mats Melander för bananbladen & den torkade Shiitakesvampen!

Gör så här:

Skrubba kycklingen med salt. Blanda ihop den mörka soyan, vin, hälften av oljan, en liten del av den rivna ingerfäran och vårlökarna. Smeta in kycklingen med blandningen och låt den marineras i en timme. Skär fläsköttet i mindre bitar och stek det. Tillsätt svampen, den inlagda kålen, den gula löken, resten av den rivna ingerfäran, olja, ljus soya, peppar och bara lite av den kinesiska kryddblandningen. Stek på medelvärme i några minuter. Fyll sedan den marinerade kycklingen med blandningen.


Inlindad i bananblad 

Krydda ordentligt utanpå kycklingen med den resten av den kinesiska kryddblandningen . Linda kycklingen med de blötlagda bananbladen. Surra med köttsnöre, så paketet hålls ihop! Lite halvbesvärligt när man jobbar ensam i köket. Men de gick! Jag slog in min kyckling dessutom i blötlagt bakplåtspapper. Svepte tillsist in kycklingen i en deg gjord på mycket mycket salt, vatten och mjöl. Kör ihop till en klump och kavla ut den och placera kycklingen mittpå och vik sedan helt sonika ihop den. Degen innehåller säkert ett halvt kilo salt, give or take! Lite ljummet vatten och sen höfta jag mjölet. De här är endå bara ytterligare ett skydd för kycklingen och inget som skall ätas utav.

Utplockad ur ugnen

Min kyckling fick först gå en timme i ugnen på 200 grader och sedan fick den fortsätta vidare på 125 grader i ca 2 timmar till. Fick sedan vila en stund innan jag spräckte skalet och kika in!

Ris, lite sweetchilisås serverades till…kan tillägga att sweetchilisåsen bara fick va pynt på bilden. Den krockade extremt med de andra smakerna tycker jag!

Självklart använde jag en kolståls sax från Kina att öppna knytet med!

Så hur blev tiggar kycklingen då? Jo den blev väldans fin saftig och mör, de luktade vansinnigt gott när man väl kom igenom degskorpan. Förstår varför denna rätt serveras med en hammare på Kinesiska resturanger! Otroligt tuff skorpa att ta sig igenom! Chinese Five Spice kryddan satte verkligen bra smak på kycklingen. Fyllningen tillsammans med kycklingen smakar mycket mycket gott! En rätt som är lite omständig att göra, men jag kommer göra den igen.

Tilläggas bör att den va svår att lägga upp snyggt! Men nästa gång ska jag va bättre förberedd. Hade varit gott med någonform av sallad till, tex rättika eller gurka av något slag.

6 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.