Doft och smak

Hallongrottor

| 2 kommentarer

Mördeg till 3 sorters kakor, på en deg! Sånt gillar jag! Var hem till mor & bakade småkakor idag. Hallongrottorna blev sjyssta, men de andra kakorna rullade jag i ett kryddsocker och de blev inte som jag tänkt mig! Så dem får ni inte se! Receptet till mördegskakorna kommer ifrån Anette Rosvall.

Ingredienser

1 dl socker
200 g smör
6 dl mjöl
1 st äggula

Ev. smaksättning så som 1 tsk vaniljsocker eller 0,5 dl kakao

Tips

Den här degen kan man använda till en massa olika sorters kakor. Jag mixar kallt smör med socker och mjöl i min hushållsassistent tills det blir en massa smulor. Rör ned äggulan och din eventuella smaksättning, häll sedan ut smulorna på en bänk och knådar ihop en fin blank deg. Jag delade min deg i två delar innan jag smaksatte den, hälften med vanilj och hälften med kakao. Det här sättet att göra mördeg med hjälp av en assistent är bra för då blir inte smöret så varmt, det gör att kakorna är lättare att baka ut, och de smälter inte ut och håller formen bättre. Om du vill kan du nu rulla in den färdiga degen och lägga den i kylen i minst en halvtimma. Den håller sig i en vecka i kylen ordentligt inplastad och i frysen lite längre.

Den med vanilj i blir brysselkex & hallongrottor.

 

Rulla kulor och tryck till så du får en liten fördjupning i din ”kula” fyll håligheten med lite hallonsylt. Klart för gräddning! Grädda dina kakor i ca 10 minuter runt 200 grader i mitten av ugnen. Låt sedan kallna på ett galler.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.