Doft och smak

Kall kokt oxfilé med varma tillbehör

| 2 kommentarer

Köpte på mig oxfilé i julas när den va nedsatt i pris. ”Styckat” och vaccat och fryst in i mindre portionsbitar, men tänker testa att laga till något som i mina öron låter lite flängt! Aldrig tillagat en oxfile så här förut! Koka oxfilé! Jo du läste rätt! Jag ska testa och koka en oxfilébit!!!

Vad tror ni om de?

 
Du behöver:

1 kg oxfilé
1,5 dl rött vin
1 dl balsamvinäger
2 dl teriyakisås
3 dl vatten
2 klyftor vitlök
1 1/2 dl flytande fond
1 hel röd pepparfrukt
1 dl grädde
1 dl kokosmjölk

Koka under 15 minuter ihop samtliga ingredienser förutom kokosmjölken, grädden och oxfilén. Putsa köttet och lägg sedan ned köttet i den kokande fonden och koka i 7 minuter. Låt sedan svalna helt i spadet, tillsdess att den är helt kall.

Ta upp köttet och lägg det i en plastpåse. Koka ned fonden tilldess att hälften av vätskan återstår. Tillsätt kokosmjölken och 1 dl grädde. Koka upp, håll varm ev behöver den redas av lite dvs om du tycker såsen är för lös/rinnig. Smaksak! Servera sedan köttet kallt med varm sås och smörstekt potatis och trevliga grönsaker. Strö över lite flingsalt just innan servering.

Mör oxfilé

Så vad tyckte jag? 

Helt klart ett kött i min smak. Mört och gott och med bra smak! Å vad bra jag testlagade på mig själv! Tror man ska gilla sitt kött väldigt lite tillagat för att gilla just den hära maträtten. Kärnan på köttet blir väldigt rare! I receptet stod de att man skulle koka köttbiten i 7 minuter, jag tror faktiskt inte de gjort så mycket om den fått koka i 10 minuter. Men visst beroende på köttbits-storlek och val av kastrull så varierar nog tiden lite. Se gärna till att vätskan täcker hela din köttbit. Jag hade en lite vidare gryta, så jag snurrade och vände på min köttbit då å då!

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.