Doft och smak

Gazpacho – Andalusisk kall grönsakssoppa

| Inga kommentarer

Andalusisk grönsakssoppa, de var bland de första jag åt när jag hälsade på min goda vän Marie i Madrid. Året var 1999. En kväll käkade vi kallsoppa (gazpacho) och bröd & dryck för ca 70 spänn skallen, bra pris tyckte jag tillsdess vi fick tips om en liten bar på någon bakgata. Där åt vi soppa, bröd och dryck för de facila priset av 28 kronor var! De va grymt bra kurs och soppan där va så otroligt mycket godare där på baren än vad den var på turiststråks-baren dagarna innan. Hann även med Cubansk mat och jag minns än idag vad jag åt. Sen åt vi även Mexicanskt på restaurangen La Mordida och vi åt även tapas på den heta krogen La Musa. Vilken tripp de va!

Tillochmed MacDonalds hade gazpacho på meny;n! Perfekt sommarmat när de är hett ute! Välj själv om du vill ha soppan ”slät” eller om du vill pynta till den med tillbehör. Tror inte den serveras med tillbehör i Spanien! Jag tycker gott man kan hoppa tillbehören, fast bröd till vill man såklart ha!

Du behöver följande för att göra en rätt så autentisk soppa:

1 tsk salt
1,5 msk rödvinsvinäger ev mer, smaka dig fram!
6-8 st tomater, (ca 600 g) färska
Tomatjuice, slå på allteftersom beroende på hur ”rinnig” du vill ha din soppa!
2 st vitlöksklyftor
1 st chili, tex röd spansk peppar
1 st gurka
1 st squasch
Hackad persilja, några msk, smaka dig fram
2 skivor formfranska, gärna någon dag gamla!
1 gnutta socker
Någon dash av någon ettrig chilisås tex tabsco

Tillbehör:

1 st rödlök, liten
0,5 st gurka
isbitar
1 st paprika, liten röd
Lite krutonger

Skär bort stjälkfästet och halvera tomaterna. Jag skållade och skinndrog mina tomater först! Skala gurkan om skalet är beskt. Skala vitlöken. Finhacka chilin.
Mixa tomater, gurka, squasch, vitlök och chili i en matberedare eller mixer. Tillsätt tomater, vinäger och salt och en gnutta socker, låt även brödskivorna gå med!

Viktigt! SmTillbehör om man så vill:

Skala löken, kärna ur paprikan. Finhacka lök, paprika och gurka. Servera soppan och kanske med lite is i. Låt gästerna själva tillsätta krutonger & grönsaker.

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.