Doft och smak

Sirap från JokkmokksBär

| Inga kommentarer

Köpte på mig lite roliga annorlunda sirap(er) på Umeå Smakfestival av Karin Nordström som driver Jokkmokksbär.  Jokkmokksbär är ett småskaligt företag som vidareförädlar bär i liten skala, det man också kallar mathantverk. Små satser, noga utvalda bär från Jokkmokks närområde och så lite tillsatser som möjligt. Det är för mig tre viktiga delar i min produktion säger Karin. Ibland tar mina bär slut och då måste jag köpa in från andra bärföretag. Jag har hittills alltid då köpt från Norr- och Västerbotten, det vill jag fortsätta med då jag vet att de bären håller hög kvalité.

Karin Nordström

Foto: Maria Klang

Hon har vunnit pris för sin Messaure-glögg med smak av kråkbär och hallon och med den vann hon guldmedalj vid SM i Mathantverk 2013, Östersund. Hjortronsirap

 

God på pannkakor/våfflor med en klick vispad grädde och ringlad hjortronsirap över!
Kråkbärssirap

Eller på efterätten, hemgjord glass med lite sirap eller varför inte ringla lite över en fin bit ost!

Blåbärssirap

Har ett Cuisine R-Molecule set jag inte använt än! Ja ni vet en sån där kemilåda för mat! Så nu får de lov att bli sk caviar-pearls av lite blåbärssirap framöver!

Nu har jag bara smakat lite på dem rakt av, på en tesked. Alla är goda men jag tror att jag gillade blåbär allra mest! Ska testa & göra någon salladsvinegrätt på någon av dem. Försiktigt ringla över en bit getost, men va frikostig med dem nästa gång jag gräddar våfflor för då ska jag testa alla 3 sorterna med grädde &  frasvåfflor och ringla söt god sirap över! De kommer smaka förträffligt de är jag övertygad om!

 
Vad är mathantverk?

Mathantverk skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet som industrin inte kan ta fram. Det är en varsam förädling av i huvudsak lokala råvaror, i liten skala och ofta knuten till gården. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är närvarande genom hela produktionskedjan. Mathantverk lyfter fram och vidareutvecklar traditionella produkter för konsumenter av idag. Citat från Eldrimner – nationellt resurscentrum för mathantverk.

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.