Doft och smak

Mor Gunnels mandelmassa svampar

| Inga kommentarer

En godis som alltid fanns hemma när vi va små! Mamma gjorde bra många olika sorters godis till jularna. Knäck, mintkyssar, fudge och dessa som redan då va min favorit! Så odag tog jag självklart lite hjälp av mamma. Jag blir aldrig någon konditor. Jag har liksom inte tålamod för sånt här finlir! Men först börjar vi med att göra egen mandelmassa, visst är det lite bängel, men ni får en god egen följsam mandelmassa att jobba med. Å när gjorde ni hemgjord mandelmassa sist?

För den egna mandelmassan behöver du:

1 dl vetemjöl
1 dl grädde
2,5 dl sötmandel
3 stycken bittermandlar
5 dl florsocker

Vispa ihop 1 dl vetemjöl och 1 dl grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka till blandningen släpper botten.

Låt sedan kallna!

Skålla nu sötmandeln & bittermandlarna och skala dem. Torka dem helt torra, låt dem ligga på ett hushållspapper.  Mal dem sedan 2 gånger!


Arbeta sedan ihop mandeln, smeten med 5 dl florsocker till en smidig deg. Låt vila i kylen tills du ska använda den. Vi slog in vår i gladpack och lät den vila.
Sen är det bara att börja färga mandelmassan med olika karamellfärger och forma till tex svampar! När du format dem, så smälter du en god choklad och toppar toppen av mandelmassa svampen först i choklad och sedan i trevligt strössel.  Godis som ska förvarars svalt.

Mycket goda till en espresso, å de är inte alltid man vill ha världens största efterätt, speciellt inte efter ett bångnande julbord. Å då passar ju en liten mandelmassesvamp bra!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.