Doft och smak

Saffrans donuts

| 4 kommentarer

Med en flirt åt USA ger jag er saffrans donuts. Aldrig mig veterligen själv sett sånna i butik! Kanske något att testa istället för vanliga lussebullar! Eller så gör ni båda!
Ska nämnas att jag misslyckades i helgen två gånger i rad med mitt riktiga munksmets recept som ni kan hitta här. Förbannad? Oja!  Vet ej vad de berodde på, så här kommer nu ett recept som fungerar! En vanlig hederlig bulldeg! Okej här kommer receptet!

Receptet gäller för 20 st donuts/munkar

Du behöver:

75 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
2 krm salt
25 gram jäst
2 1/2 dl mjölk
2 paket saffran, jepp! Vi vill ha super knalligt gula donuts!

Gör så här:

Stöt gärna ditt saffran med lite socker i en mortel, slå sedan på lite vodka, de gör man för att saffranet riktigt ska lösa upp sig och fälla ut all sin smak. Vi snackar alltså om någon matsked vodka! Skär sedan upp smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt de mesta av mjölet typ 7 dl men spara  1/2 dl till utbakningen, socker, salt och jästen delad i mindre bitar. Värm mjölken och saffranet till fingervärme, 37° och rör ner den i mjölblandningen. Arbeta ihop degen tills den blir blank och smidig. Låt den jäsa under bakduk ca 30 min.


Dags att värma upp oljan. Ta en djupkastrull, som du har passande lock till! (locket har du i närheten ifall olyckan skulle va framme! Aldrig slå vatten i het olja!) Forma donuts och fritera dem sedan, tills de fått fin färg. Tag upp ur grytan och strö över rejält med socker, se till att donutsens alla sidor får socker på sig runtom. Lägg på galler, äts helst samma dag!

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.