Doft och smak

Chilikryddad renfile

| Inga kommentarer

Ett smakrikt recept på chipotle kryddad renfilé som du serverar med potatiskaka och en lite udda chutney på lingon! När åt du lingonchutney senast?

”Renkött är magert, vitamin- och mineralrikt. Fetthalten ligger i genomsnitt på tre procent och är ett så kallat nyttigt fett av typen Omega 3. Proteinhalten är så hög som 22 procent. Renkött är också en bra vitaminkälla som innehåller både A, B, C och E-vitamin. Som naturbetande djur har renen ett mineralrikt kött med järn, selen, kalcium och andra mineraler som är nyttiga för människan” Fakta saxat ifrån websidan Samer

 

Renkött vilket fantastiskt kött! Ska unna mig att äta ”vilt” lite oftare. Fick på Umeå Smakfestival förmånen att få smaka på lenrimmat renhjärta, skuret i sashimi vis i tunna tunna skivor samt att det serverades med en asiatisk sås med lite wasabi i. Fantastiskt! Tillagat av kocken Kristoffer Åström som hemma i Jokkmokk driver Cafe Gasskas. Bland de godaste jag smakat på väldigt länge! Men nu vidare till receptet jag använde ikväll! Inte fy skam de heller!

IMGP1263

Ingredienser

4 vitlöksklyftor
1/2 msk enbär
1/2 msk chipotlepaste
1 msk finhackad färsk rosmarin
600 g renfilé
1 msk smör
salt och peppar

IMGP1307

Potatiskaka

600 g mandelpotatis
2 morötter
3 ägg
2 msk hackad persilja
1 msk konc grönsaksfond
75 g riven västerbottensost eller krukröksost
1 tsk salt
1 krm peppar

Lingonchutney

1 rödlök
200 g torkade fikon
1 röd chilifrukt
1 dl balsamvinäger
1 dl mörkt muscovadoråsocker
1 tsk timjan
1 msk hackad persilja
rivet skal + juice av 1 apelsin (gärna blodapelsin)
ca 2 dl lingon
2 krm salt

Så här gör du

Skala och finhacka vitlöken. Stöt enbären i en mortel och hacka dem grovt. Blanda vitlök och enbär med chipotlepaste och rosmarin.
Putsa renfilén. Gnid in köttet med kryddblandningen. Bryn filén runt om i smör. Lägg över i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen.
Ställ åt sidan.

Potatiskaka:

Sätt ugnen på 175°C.

Skala och riv potatis och morot grovt. Blanda med ägg, persilja, fond, salt och peppar. Lägg allt i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm (för 4 port), och strö över riven ost.
Ställ in i ugnen 40-45 minuter. Ställ samtidigt in köttet. Ta ut köttet när innertemperaturen är 58°C. Linda in det i smörpapper och låt vila 5-10 minuter.

IMGP1285

Lingonchutney:

Skala, halvera och skär rödlök i strimlor. Hacka de torkade fikonen. Dela, kärna ur och finhacka röd chilifrukt.
Koka ihop balsamvinäger och mörkt muscovadosocker i en kastrull ca 3 minuter. Tillsätt lök, fikon, chili samt timjan, hackad persilja, rivet skal + juice av apelsin.
Låt sjuda ca 5 minuter. Ta från värmen och rör i lingon och salt. Låt svalna helt innan servering.

Skär köttet i skivor och servera med potatiskakan. Lingonchutney eller rårörda lingon är gott till. Tror ännu mer på en blåbärssås som jag har recept på…ska banna mig testa det nästa gång! Servera gärna med någon grönsak med tuggmotstånd, t ex primörmorötter.

Receptet kommer ifrån ICAs hemsida

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.