Doft och smak

Kinesiska dumplings

| 4 kommentarer

Som ni vet eller kanske redan förstått genom att kika in på min blogg så vurmar jag gärna för Asiatisk mat. Gillar den skarp! Besökte Eastern Teahouse i Umeå enligt inrådan.
Käkade där panfried dumpling med lite olika fyllning! Mycket frasigt och gott. Å jag gillar jag utmaningar i köket. Så jag tänkte hey! Göra egen dumplings kändes helt rätt!
Cruisa internet och fann att man kunde ju göra egen dumplingdeg, de va inte så svårt. De svåra eller svåra och svåra de är att vika dem, men först degen!

IMGP6284

Dumplingsdeg

2 – 2,5 dl vatten
5 dl mjöl

Mät upp mjölet och lägg i en rymlig bunke. Massara sedan in vatten och knåda för hand till en elastisk deg. Knåda degen ordentligt, man kan behöva lite lite mer vatten. Låt vila 30 minuter under plastfilm.

 

Medans degen vilar hackar du dina ingredienser till fyllningen.

Här gick jag mest på känn och har inga mått som jag kan ange. Men raddar endå upp vad jag fyllde mina dumplings med!

Fläskfärs
Hackad vårlök
Ostronsås
Hackad vitkål
Vitpeppar
Soja
Koriander, hackad

Rör ihop din smet ordentligt och ställ kallt fram tills montering!

Kavla ut din deg och om du är ovan som jag, så ta bara 1/4 del av degen och kavla lite åt gången bara, ta ut rundlar med en utstickare och lägg på 1 msk fyllning. Kavla dem så tunnt du bara kan! Doppa sedan fingret i vatten och ”limförsegla” med vattnet på ena halvan av rundeln. Vik över och tryck åt hårt, vik sedan in kanten allteftersom, så snyggt du kan. Kommer mest troligast ett ytterligare inlägg om hur man gör det sedan. Denna gång så va jag bara inställd på att få till dem! Å jag lyckades riktigt bra eller jag och mamma! Ringde in vik expertis!

IMGP6250

Gör klart alla din dumplings och förvara dem under fuktig handduk. Ångkoka dina dumpling, 3 – 5 minuter, käka dem med lite dumplingsvinäger och hotta gärna upp den med lämplig stark chili, dvs om man gillar de! Men jag nöjde mig inte riktigt där! Jag ville oxå försöka få dem så där frasiga som kockarna på Eastern Teahouse lyckas med!

12001065_10153182228533099_3659601770581141881_o

Hetta upp en stekpanna och pyttsa i en rejäl skvätt med sesamolja, stek de redan ångade dumplingsen tills de fått färg. Det går ganska fort! Tillsätt sedan lite kycklingbuljong, men se upp nu vill det fräsa! På med lock och låt vätskan/buljongen absorberas koka bort! Min dumplings blev inte superfrasiga kan iofs ha med att jag ska hinna matfotografera oxå!  Well övning ger väl färdighet!

11999742_10153184036358099_5748422516800287676_o (1)

Riktigt, riktigt nöjd med mina egna dumplings! Inte bara snygga! Goda oxå!

IMGP6266

I Kina heter dumplings Jiaozi  och i Japan heter de Gyōza. I USA kallas de visst för potstickers. I Korea kallas de för Mandu. Om dumplings först ångas och sedan steks eller friteras i olja så kallas de viss för Guotie,  så nu vet ni de! Jag gjorde båda ikväll alltså! 

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.