Doft och smak

Ghakkun och pizza på Gourmetstål

| Inga kommentarer

Det lackar mot jul och här kommer två recept dels på min pizzadeg som många har frågat efter och ett annat på samiskt ghakkun, en segkaka som är jättegod och enkel att baka. Både tillagade på Gourmetstål. Ett stål som ni lägger in i er ugn och förvärmer och som ni sedan gräddar tex er pizza eller segkaka på. Ett stål som jag kommit att använda väldigt ofta här under hösten!

Ghakkun

Gáhkku som det heter på Samiska och inte som jag skrev Ghakku, men nu får mina bröd heta just Ghakkun ha ha ha. Även kallad glödkaka och rieska.

Till 10 seg-kakor behöver du:

1 påse med torrjäst
2,5 dl vatten och 2,5 dl mjölk
3 msk matolja
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

Blanda ihop alla ingredienser och kör med handkraft ihop till smidig fin deg, eller ”knåda” med maskin i ca 5 minuter och låt vila under bakduk i ca 1 timme. Dela degen i 10 bitar och tryck ut dem med handflatan till en cirkel. Sedan kruskavlar du dem innan du steker dem i medelhet gjutjärnspanna utan fett eller på ditt gourmetstål. De ska inte få så mycket färg! Någon minut per sida, du får helt enkelt köra på känn. När du kan ana ”bubblor” så är de dags att vända på brödet och det gör du lätt med en träspade eller stekspade och låt steka vidare. Lägg in i bakhandduk och skall du förvara dem, någon dag eller så, lägg dem i plastpåse eller lägg i frysen och ta fram några varje dag så håller de sig sega längre.

Det här är det enda riktiga jultips ni får ifrån mig i år och just nu får ni mina bloggläsare med min rabattkod en pizzaspade och fri frakt på detta stål, om ni i kassan skriver doftochsmak.
Erbjudandet gäller 2017 ut! Här hittar ni Gourmetstål hemsida!

Kanske ni kan grädda fin fin pizza i mellandagarna då ni som jag säkert är less på all julmat! Å här får ni nedan det recept jag kör på när jag gräddar pizza härhemma. Det är en nepolitansk pizzadeg, lite tjockare deg än den du är van vid från din pizzeria. Riktigt bra deg om jag får säga det själv!

Min pizzadeg

Pizzadeg – elastisk och fin, en deg som är lite tjockare, inte en krispig deg utan mer ”matig” personligen älskar jag denna sortens pizza. Påminner om pizzorna jag åt i Stockholm på min favorit pizzeria Al Forno i Stockholm.

Finns massor av olika degar man kan göra, just den här tar lite längre tid och vill gärna jäsa sakta i kylskåpet tills nästa dag, men jag har använt den redan efter sju timmar och de funkar, du kan även spara degen i kylskåpet upp till tre dagar, kanske 4 men de blir sällan degen över! Å man kan även frysa deg om man nu vill göra det.

Det du behöver i ingrediensväg är:

6 dl Tipo 00 mjöl – siktat vårvetemjöl
5 – 6 dl Manitoba cream
1/2 dl polenta mjöl
1 halv brev med torrjäst
4 dl kallt vatten
15 gram salt
1 msk socker
1/2 dl olivolja

Så här gör jag:

En degblandare, en assistent som orkar med lite tyngre degar bör du ha annars måste du knåda för hand i 20 minuter. Jag kör min deg 8 minuter och tillsätter saltet till degen, sista 2 – 3 minuterna.
I blandskålen, mät upp kallt vatten, olivolja och jäst, rör runt och fyll på med alla ingredienser förutom saltet som jag strör i de sista 2 – 3 minuterna!

Ta upp degen och mjöla den lätt så den inte fastnar onödigt mycket i bunken, lägg tillbaks degen i bunken och låt stå å jäsa nån timme under handduk. Tag sedan upp degen och dela den i 6 bitar eller 8 beroende på hur stora pizzor du föredrar. Rundriv alla degkluttar och lägg på en plåt, pensla degämnena med vatten och plasta in hela plåten eller blöt en kökshandduk och lägg ovanpå degen och ställ sedan in brickan/plåten i kylen och låt den jäsa 7 timmar eller mer. Grädda högt upp i ugnen på ditt nu heta Gourmetstål – du får en pizza som du får ifrån en bättre pizzeria, jag lovar!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.