Doft och smak

Landley’s grönkålspaj!

| Inga kommentarer

Här kommer recept på en ljuvligt god grönkålspaj. Ni vet den där kålen som så många köper hem till jul och inte vet vad sjutton de ska göra med den! Så den blir oftast bara ett ett fint grönt inslag, tex brevid skinkan som en accessoar. Men de är slut nu med det. Laga till den i en alldeles egen förträfflig maträtt, som här låt den bli innehållet i en paj! Recept har jag saxat rakt av Landley’s blogg. Kika in på hennes blogg för mer läckra recept & fin fina bilder!

Till: 8 personer som tillbehör/buffé eller 4 personer som huvudrätt

 

Du behöver:

200 g grönkål
2 tsk äppelcidervinäger
10 bitar soltorkade tomater
3 dl syrad grädde
3 ägg
salt, peppar, vitlökspulver
1 röd lök
1 rulle smördeg

Topping:

70g serranoskinka
2 salladslökar
150g fetaost, jag bröt min i bitar och jag valde en feta med tryffel i, hoppa ABSOLUT inte över fetaosten, den tillför så mycket!
1/2 citron, det rivna zesten
1 näve ärtskott
1 msk balsamico

Så här gör ni:

Hacka grönkål och rödlök och stek det i en stekpanna med smör och salt. Stänk över vinägern på slutet och låt den fräsa bort. Låt svalna. Strimla soltorkade tomater och blanda med grönkålen. Vispa ihop syrad grädde med ägg och kryddor. Fördela ut smördegen i en pajform. Ha ner fyllningen och slå på stanningen. Här gjorde jag istället en vanlig pajdeg! Ni vet en sån på mjöl, salt och lite lite vatten och smör. Tycker pajdeg är godare än smördeg, även om smördeg är väldigt smidigt! Grädda i 225°C i 35 minuter. Vakta din paj med ett hököga, du vill inte att den får för mycket färg! Lägg gärna över en bit aluminiumfolie de sista 10 minuterna, så pajen inte bränns.

Skär bort fettet och dra den lufttorkade skinkan till remsor ja dvs om ni bestämt er för att ha skinka på, funkar utmärkt utan oxå! Strimla salladslöken. Fördela ut skinka, smulad fetaost, salladslök, rivet citronskal och ärtskott. Ringla över balsamico eller låt gästen själv få göra det!

Visst ser det festligt ut! Tänk att grönkål kunde vara så gott! Testat friterad? Inte! Gör de! Jättegott tillbehör!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.