Doft och smak

Matias Sichuan eggplant stir-fry

| Inga kommentarer

Började med ett recept på Sichuan eggplant stir-fry, men gick ifrån det ganska så snabbt då jag inte hade alla ingredienser hemma. Så jag freebasea litegranna ikväll och det gick finemang.
Köpte häromdagen hem små vita aubergine. Till mitt recept använde jag 3 – 4 stycken, men skulle lätt kört på fler. Jättegoda!

Så här ser de ut och de är inte stora! Dessa kommer ifrån Thailand.

Du behöver följande:

Vit auberinge
1 gul lök, klyftor
1 burk champinjoner
1 burk bambuskott
1 förpackning tofu
7 stycken torkade chili som du endast låter puttra med
Sichuan pepparkorn
3 – 4 stycken vitlöksklyftor, puread

Såsen du ska slå på i de sista minuterna!

2 msk ljus soja
1 msk mörk soja
nån tsk med kinesisk chilisås, jag körde på en Koreansk
2-3 tsk Chinkiang vinegar
1 tsk potatismjöl
1 tsk socker

Skär din aubergine, salta och lägg i vatten, minst 15 minuter. Öppna burkarna med champinjoner och bambuskott och låt dem rinna av ordentligt.
Skär även din tofu i fina lagoma kuber. Mise an place is tha shit!

Häll upp kallt vatten i en skål och osthyvla salladslök och lägg i dem i det kalla vattnet så de krullar ihop sig och blir vackra att garnera med.

Låt dina blötlagda aubergineskivor rinna av. Klappa torra med kökshandduk eller hushållspapper som inte luddar. Strö över och klappa in lite potatismjöl runt om alla dina aubergineslantar.

Hetta upp rapsolja och fräs dina Sichuanpepparkorn i några minuter, ta ur pepparkornen ur oljan, men låt oljan va kvar i pannan. Känn doften ifrån sichuanpepparn, ahh doften! Lägg försiktigt i dina aubergineskivor i den heta oljan, se upp för det kan skvätta ordentligt ,då de innehåller en hel del vätska som frigörs när du steker. Auberginen bör du steka i ca 6 – 8 minuter, tills de fått en lätt gyllene färg.

Sen steker du din tofu, rör då och då. Låt även de få lite gyllene färg, tillsätt även de torkade chilisarna och låt även vitlökspuren och den gula löken gå i, rör runt och skyffla sist i champinjonerna och bambuskotten. Rör åter igen.

Servera din stir-fry med kokt ris och glöm inte bort att garnera din maträtt med dina nu förhoppningsvis krulliga salladslöksremsor och gärna chilefäden om du har det.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.