Doft och smak

Bland svampsoppa

| Inga kommentarer


Här kommer en soppa som jag baserar löst på kock Jonas mycket större recept. En soppa som vi brukar göra på Mårtengås middagen, som alternativ till svartsoppan.

Börja med att skiva champinjonerna, tips spar några, som du steker och sedan lägger i soppan eller i varje tallrik innan du slår på soppa. Trevligt med hela bitar svamp, blir fin textur  och välj gärna några skogschampinjoner.

Ingredienser

champinjoner
trattkantareller (mitt tillägg)
grönsaksbuljong/Chef allkrydda (märke Minella, se nedan) Tänk Vegeta!
gul lök
mjölk
grädde
salt och svartpeppar
timjan
cognac

Har faktiskt inget recept som jag följer, då jag gör min blandsvampsoppa. Men de här är ingredienserna som jag har i min soppa.

Så här gör jag:

Blötlägg trattkantareller och du behöver inte finhacka dem, då du mixar soppan innan servering. Krama vätskan ur de blötlagda trattkantarellerna. Hetta upp en gryta med smör som du sen fräser champinjonerna och trattkantarellerna i. Skiva sedan 1 gul lök och låt den fräsa med en stund, krydda sedan med timjan och vrid över svartpeppar. Fräs lite till. Tillsätt buljong! Jag använde nån torr krydda som heter Chef Allkrydda. Den har jag köpt på matbutik för utländska matvaror, minns ej vilken. Den brukar jag använda som buljong. Funkar riktigt bra om man inte har nån annan buljong hemma. Späd sedan med mjölk och vatten och minst 2 dl grädde. Låt koka länge! Gärna timmar. Titta till och rör då å då i soppan. Tillsätt mer vätska/buljong om så behövs.

Mixa din soppa i mixerkanna eller med mixerstav. Blizza snabbt om du vill ha synliga svampbitar i din soppa. Vill du ha den slät då kör du längre. Smaka av med svartpeppar & salt. Vispa i lite såsmjöl och red soppan litegranna, jag vill gärna ha min soppa lite krämig och inte så tunn.

Sista du gör är att tippa i 1 msk cognac innan du serverar soppan. Rör runt och sen serverar du den med ett gott hembakt bröd.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.