Doft och smak

Lamachun och Ezme

| Inga kommentarer

Alldeles glömt bort att blogga denna goa pärla! En kompis till mig ringde i somras och bad mig laga till Turkiska lamachuns. Det är en slags flatbread/pizza med lammfärs på. Ingen ost!

Till min lamachun använde jag mig av min vanliga pizzadeg jag gör. Receptet på min pizzadeg ser ni nedan.

Vetemjöl har jag slutat väga då jag börjar ha vanan inne med att göra pizzadeg. Men ni ska få ungerfärliga mått av mig!

700 gram vetemjöl ev lite mer för att stretcha och kavla ut degen.
4 dl kallt vatten
1 påse torrjäst
1/2 dl rapsolja, ev lite mer
2 tsk socker
15 gram salt

Tippa vatten och torrjästen i en bunke, tillsätt socker och fyll sedan på med mjölet, låt maskinen knåda i 5 – 6 minuter och tillsätt saltet. Knåda vidare i ett gäng minuter. Knåda i degknådare i ca 1o minuter o jag rekommenderar en assistent. Annars får ni knåda alla gånger i 20 minuter för att få samma elasticitet i degen. Dela nu upp degen i 6 – 8 delar och rundriv/spänn degen och pensla med lite vatten och täck formen med plastfilm, låt jäsa i kylen gärna över natten.

I min färs:

Lammfärs och högrevsfärs
persilja
2 rivna vitlöksklyftor
3 msk ezme
lite vatten
Kummin eller spiskummin, testat bägge och bägge funkar bra!
paprikapulver

Ezme

3 tomater, hackas fint
2 vitlöksklyftor
hackad persilja
salt
svartpeppar

Så här gör du:

Kavla ut precis som om du gör vanlig pizza, stryk sedan på din rätt lösa färs på degen och grädda. Efter gräddning så lägger du på lite mer ezme och några klyftor citron att pressa över, strö även över persilja. Servera i snibbar! På bilderna ser ni att jag även ringlat på vit dressing som mest troligast är yoghurt och lite majonnäs och lite salt, jag minns faktiskt inte. Hursom fantastiskt goda små ”pizzor” fick grädda flertalet då de försvann i rask takt. Sånt jag gillar! Att maten uppskattas och går åt.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.