Doft och smak

Skogsdryck ifrån Norrlands Fruktvin

| Inga kommentarer

Fick glad förfrågan på Instagram att få testa Norrlands fruktvins Skogsdryck. Klart jag ville! Så detta inlägg är sponsrat av Norrlands Fruktvin. Tackar! Smaka på ordet skogsdryck! Visst kan ni se en drömsk tjärn och ett liggunderlag och nånting gott på både fat och i glas? Men nu behöver du ju inte dra till skogs för att avnjuta dessa drycker. De funkar hemmavid ochså!

I mitt paket som jag fick av dem så innehöll lådan dels 2 flaskor blåbär och två flaskor med blandningen lingon/blåbär. Så fyra flaskor totalt. Har smakat av de små flaskorna och inväntar gäster innan jag korkar upp de större flaskorna.

Bak på flaskans etikett kan man läsa följande ” Vår skogsdryck har inspirationen från det traditionella norrländska blåbärsvinet där bären fick jäsa direkt i flaskor. Dessa ställdes ofta i ett fönster för några veckors jäsning därav namnet ”solvin” innan flaskorna korkades och hamnade i matkällaren. Vinet togs fram till jul och hade då ofta en spritsighet

All nedanstånde Info saxtat från Norrlands Fruktvins hemsida och lite nerkrympt/omformulerat av mig.

Norrlands Fruktvin har sitt säte i Ånäset, Västerbotten, nära kusten mitt mellan städerna Umeå och Skellefteå. De började sin verksamhet sommaren 2017. Blåbär och lingon är basen till det framväxande produktsortimentet. Se deras hemsida för utbud.

Till alla deras viner och bärdrycker använder de vilda svenska skogsbär av högsta kvalitet, företrädesvis från Västerbotten. Både blåbär och lingon är rika på antioxidanter och bärens antioxidanthalter är högre för bär som växer längre norrut, vilket är en huvudanledning till deras val av enbart norrländska bär. Ingen pastörisering har skett vilket innebär att alla dofter, smaker och nyttiga ämnen finns kvar i de kallpressade juicerna som vi använder till Skogsvin- och Skogsdryckframställning.

Skogsdryckerna är baserade på ett bärvin, som har med sig unika smaker av jästa skogsbär. De rena Skogsvinerna är tillverkade av kallpressade skogsbär från Västerbotten, med eller utan sina skal, som fermenteras av noga utvalda jästsorter i en miljö som optimerats för att få fram djupa aromer från den Norrländska skogen. De jobbar målmedvetet för att alla deras drycker ska innehålla alla vitaminer och antioxidanter från råvarornas ursprung.

Ni kan köpa deras mousserande skogsdrycker och blåbärsglögg via REKO-ring i Umeå och i Skellefteå, de satsar på att vara med varannan utlämning i Umeå och varannan i Skellefteå.
Håll koll på respektive stads Reko ring facebooksidor när nästa utlämning sker och genom att kommentera Naturvins inlägg, ja de är så man lägger sin beställning. Sen åker man till respektive utlämningsplats och betalar och hämtar sina beställda drycker.

De alkoholhaltiga dryckerna beställer ni via ert Systembolag.

Reko-ringen Umeå

Reko-ringen Skellefteå

De flaskor jag fick:

Mousserande skogsdryck blåbär/lingon

”Denna dryck har ett smakrikt blåbärsvin som grund, för att ge en fruktvinkaraktär. Vinet har blandats med kallpressad juice av lingon och med ett gott norrländskt vatten, sedan har drycken fått en lätt kolsyrning för att ge den spritsighet och extra fräschör.”

Yiikes! Jag hade väl mer förväntat mig en mousserande läsk, även om jag läst hur tillverkningsprocessen nu går till. Smakade faktiskt ganska mycket vin tycker jag, och jag är ju ingen hejjare på just vin så måste jag säga att den va okej till mat. Blir ju lite orättvist recenserat då jag inte är någon vinkännare eller riktigt vindiggare. Okej matdryck alltså, inte att halsa som läsk som jag började med, de ska erkännas!

Mousserade Skogsdryck – Blåbär!

Den här gillade jag så mycket mer. Superfin färg, kom jag ihåg att fota skogsdrycken när den va upphälld? Svar nej! Jag som tillochmed tagit mig endå ut i granskogen för att hitta lite blåbärsris. Måste börja skriva ner fotoideer i ett block då jag har så många tankar och ideer! Smygande demens kanske? Samma som som drycken ovan har den en bas av blåbärsvin och även denna dryck har fått sig en lätt kolsyrnings för att ge den lätt spritsighet och extra fräschör.

Smaken på Skogsdrycken Blåbär! Fräsch! Vill man ha mer? Ja! Vi som drack drycken va jag och mor och far ute på stugan å de skedde i rätt miljö i. Tänker att även denna mousserande skogsdryck passar utmärkt matbordet. Jag vill servera dryckerna till något vilt. Något kraftigare, men inte för kraftigt. Lagomt hmm älgskav kanske? Tycker inte att vinsmaken slog igenom lika mycket på blåbär som på den andra flaskan blåbär/lingon.

Båda dryckerna innehåller lite alkohol 2,1 % så de är nästan ett alkoholfritt alternativ. Tycker de är trevligt med alternativ till alla alkoholhaltiga drycker som redan finns på marknaden. Bra med nyheter! Har ni möjlighet så tycker jag ni ska beställa hem er några flaskor att testa själva antingen vi Rekoring eller via lokal butik i Ånäset. Avnjuts kalla!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.