Doft och smak

Piment D Espelette ifrån Mill & Mortar

| Inga kommentarer

Äntligen fått tag på piment de espelette, jag har faktiskt letat efter den litegranna. Men nu är pulvret i min ägo och vad är då piment de espelette kanske ni undrar?

Lite fakta om Piment de espelette

Espelettepeppar är en mild chili, unik för den baskiska staden Espelette i departementet Pyrénées-Atlantiques i sydvästra Frankrike
Idag är denna exklusiva chilepeppar en viktig och populär ingrediens i det sydfranska och baskiska köket. Den ger smak i många regionala specialiteter. Dess fruktiga värme finns i många traditionella baskiska rätter, inläggningar, patéer, soppor och grytor.

Piment d’Espelette är klassificerad som en AOC-produkt (skyddad ursprungsbeteckning) precis som franska viner och tex roquefortost. Endast en viss mängd odlas och produceras varje år. Finns tillochmed en Esplettefest!

 

Öppnar min burk jag fått av hyggliga David & Nina på Ninasmat att testa! Luktar jättegott, inte helt olik paprika. Tar å fuktar en fingertopp och tar endast lite espelette och placerar det på tungspetsen och de bränner faktiskt till. Den är faktiskt ”stark” Lätt starkare än paprika, på nätet läste jag nånstans att de beskrev den som snäppet mildare än cayennepeppar.

De här blir lätt en ny favorit! Det känner jag på mig! Ni övriga köper den hos Ninasmat och här är direktlänken till Piment dEspelette i butiken.

Tänker pröva och dofta över den på min omelett! Kommer bli grymt! Kan tänka mig att krydda kommande korvsmet i höst med just denna och nån bättre sorts svartpeppar. Kommer bli en grym korv! Förstärka tomatsåser, kanske koka en höstketchup med lite extra kick. Nu börja hjärnan min att fundera på maträtter där Piment de Espelette kan ingå!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.