Doft och smak

Min enkla hargryta

| Inga kommentarer

Far fick en hare av min kusin Ulf, men mor är ingen diggare av viltkött. Så jag fick haren! Lycko mig!
Nu har jag aldrig tillagat hare, än mindre styckat ner en i lämpliga bitar. Men jag grovstyckade den och stekte den i omgångar i het panna och öste med mycket smör. Men innan jag skred till verket så bollade min ide med både Lars på DUÅ i Umeå och Ulrika Brydling. Det va bra iom att hare är en lyxprodukt för mig som inte jagar!

 

Vad du behöver för min enkla gryta

1 styckad hare, stekt
timjan och rosmarin, gärna färska kvistar
salt & peppar samt några hela pepparkorn typ 7 – 10 stycken
2 lagerblad
1 flaska rödvin, jo ja sjöd min hare i en hel flarra med rött!
morötter och steklök, men lägg i dem på slutet. De kokar lätt sönder! Jag använde både röd och gul steklök!
Buljongtärning eller fond, jag använde mig av en köpefond.
Stekta skogschampinjoner att lägga till sist vid servering, har du herr kantarell tar du såklart det!

Låt grytan sjuda tills köttet är mört och nästan lossnar från benen. Tag upp köttet och plocka försiktigt av det ifrån benen, skär i bitar eller riv. Eftersom jag är allergisk emot allt som ser ut som pulled pork så skar jag mitt harkött i bitar!

Tag lite ”såsmjöl” och pudra det över grytan, låt koka några minuter och se om du är nöjd med konsistensen på din gryta, tillsätt nu steklök och morötter som du gärna stekt i egen panna för att ha kontroll. Morötterna koka jag i en egen kastrull, även där ville jag ha koll så de inte blev överkokta! De sista minuterna lägger du i morötterna och steklöken och ditt harkött och låter det bli genomvarmt.

Servera gärna med gele eller lingonsylt och kokt potatis. Klipp över lite färska örter över grytan innan du serverar. Ett gott bröd till är heller inte dumt!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.