Doft och smak

Finländsk skärgårdslimpa

| 2 kommentarer

I Corona/Covid 19 tider blir det en del surfning på internet och tv-kikning och Netflix strömmar många intressanta matshower att glutta på, jag fastnade för Restaurants on the edge och i ett avsnitt besökte de Finländska krogen Ruissalon Maininki De bakade de ett sk skärgårdsbröd och en av programledarna från USA blev alldeles lyrisk. Ah det brödet ska jag baka tänkte jag! Kan bara hålla med jänkarn! Vilket bröd!

För tre stora limpor:

1 liter äppeljuice, eller apelsinjuice, jag körde på apelsinjuice
3 dl rågmjöl
3 dl havrekli
3 dl malt
100 g jäst
3 dl sirap
1 msk salt
12 dl vetemjöl, jag använde ett Finskt grovt vetemjöl samt några dl av totalmängden mjöl med lite rågsikt
Så här gör du:

Värm äppeljuicen till ca 37°. Blanda i jästen och rör så att den löser sig.

Blanda ner salt och sirap. Efter det rågmjöl, havrekli och malt. Sist vetemjölet/rågsikten i omgångar. Knåda degen länge och här vill du gärna ta hjälp av en assistent! Knåda i tio minuter.

Täck bunken och låt jäsa på dragfri plats i 1 ½ h.

Fördela smeten i tre väl smorda brödformar. Jag kör på limpformar i metall. Degen är rätt lös! Dock kunde jag inte hälla ner den i mina formar. Utan mer klicka ut den och ta hjälp med en slickepott.

Grädda i ugnen på 175° i totalt 1 ½ h. Jorå du läste rätt!

Efter 45 minuter har gått så kan du ta ut limporna och pensla dem med sirapsvatten, det är alltså lite sirap utrört i vatten. Limporna blir glansiga och väldigt tjusiga av penslingen. In med limporna i ugnen igen, och samma procedur med pensling då de är klara! Låt vila och svalna under bakhandduk. Skär försiktigt runt om i din form och limpan inte vill släppa, jag tror mina fastnade lite av att jag var frikostig med sirapsvattnet.

 

Nu fick jag inte tag på varken havrekli eller malt i byn där jag bor. Så jag ersatte det med havregryn och köpte mörk brödsirap för den innehåller lite malt. Fick efter att jag lagt ut mitt bröd på Instagram epost av ett lokalt bryggeri och de sa att jag kunde få malt av dem. Sjukt snällt! Tror allt de blir några smörrebröd i sommar på detta bröd. Visst hade jag önskat ett mörkare inkrom på brödet, och det kanske 3 dl malt hjälper till med och dessutom ger de kanske en mer krallig smak på brödet? Ja jag gissar bara. Men de går att att baka utan malt och havrekli, ja ni ser ju beviset!

Ett gott rustikt och saftigt och tungt bröd som kräver mycket smör och ost! Passar till väldigt mycket! Frukost, efter jobbet, till maten och göra smörrebröd på! Jag tänker rökt eller gravad lax, rostbiff och sockerstekt lök, cornichoner och lite majonnäs. Ansjovis och ägg och klippt gräslök! Yeah!

Säger bara en sak! Våga baka! Bas recepet kommer ifrån Yle 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.